Home Actualitate O judecătoare de la Înalta Curte este cercetată penal pentru favorizarea infractorului

O judecătoare de la Înalta Curte este cercetată penal pentru favorizarea infractorului

DISTRIBUIŢI

Judecătoarea Georgeta Barbălată de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) este cercetată penal procurorii DNA pentru favorizarea infractorului, fiind acuzată că l-a avertizat pe fostul șef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, că-i va fi percheziționată locuința. Barbălată, care era și purtător de cuvânt al ÎCCJ, a demisionat ieri din această funcție. Președintele ICCJ a luat act de cererea judecătoarei și a dispus încetarea desemnării acesteia în funcția de conducere a Biroului de informare și relații publice și în cea de purtător de cuvânt al instanței supreme, începând de vineri, 27 iulie. Totodată, prin ordin al președintelui ICCJ, judecătoarea Minodora Condoiu, de la Secția a II-a civilă, va conduce Biroul de informare și relații publice și va fi purtătorul de cuvânt al instituției din 27 iulie și până în 5 august, dată de la care funcțiile vor fi delegate, până în 9 septembrie, magistratului Lucia Tatiana Rog, de la Secția penală. Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva judecătoarei Georgeta Barbălată, de la Secția penală a ICCJ, pentru infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupție. Concret, judecătoarea l-a avertizat pe fostul șef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, de faptul că s-a solicitat la ICCJ autorizație de percheziție a locuinței sale și că „ar putea avea anumite probleme” legate de „servicii” pe care le-ar fi făcut procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, în sarcina căreia s-a reținut infrac?iunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupție, prevăzută de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000”, precizează DNA, în urma solicitărilor presei.
În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că există indicii că în data de 10 iulie 2012, Barbălată Georgeta, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce a aflat de existența unei solicitări de autorizare a efectuării perchezițiilor domiciliare, formulată de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, învinuit într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, că este posibil ca domiciliul său să fie percheziționat și că ar putea să aibă probleme la DNA, legate de anumite "servicii" pe care le-ar fi făcut procurorilor Bălan George și Sâmpetru Marcel. "Procedând în acest mod, judecătoarea Barbălată Georgeta i-a asigurat învinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente și obiecte compromițătoare, ce ar fi putut constitui mijloace de probă, îngreunând astfel urmărirea penală", arată DNA.
Judecătoarea Barbălată Georgeta a fost pusă sub învinuire în dosarul penal în care se efectuează acte de urmărire penală față de Vlad Mihai, fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov și față de procurorii Bălan George și Sâmpetru Marcel, învinuiți pentru infracțiunea prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată, complicitate, respectiv instigare la infracțiunea menționată.
Vineri, învinuitei Barbălată Georgeta i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, precizează DNA.
Inspecția Judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu și a declanșat verificări cu privire la îndeplinirea de către judecătoarea Georgeta Barbălată de la instanța supremă „a condiției de bună reputație”, ca urmare a punerii sub acuzare a magistratei de către procurorii anticorupție.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.