Home Actualitate O nouă legislație europeană acordă țărilor dreptul de a interzice culturile MG...

O nouă legislație europeană acordă țărilor dreptul de a interzice culturile MG dar le expune atacurilor companiilor

DISTRIBUIŢI

Bruxelles – La finalul unei runde nocturne de negocieri, guvernele europene au agreat o nouă legislație UE care acordă țărilor membre dreptul de a interzice culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Cu toate acestea, textul agreat, livrează mai puțin decât promitea inițial, deoarece nu permite țărilor să folosească dovada pagubelor de mediu pentru a justifica interzicerea culturilor modificate genetic la nivel național.
Marco Contiero, director de politici agricole al Greenpeace EU, comentează asupra rezultatului votului: „Miniștrii de mediu spun că vor ca țările lor să aibă dreptul de a interzice cultivarea de plante modificate genetic pe teritoriul lor, dar textul pe care l-au aprobat nu acordă guvernelor un drept legal pe deplin. Sunt legați la mâini pentru că nu au permis folosirea dovezilor referitoare la daunele asupra mediului pentru a interzice cultivarea de OMG. Astfel, acele țări care vor să spună NU culturilor MG sunt expuse atacurilor în instanță care ar putea fi lansate de către companiile din industria biotehnologiilor.”
Potrivit Greenpeace, textul agreat este slab din punct de vedere legal și ignoră apelurile Parlamentului European de a reda țărilor membre dreptul de a folosi aspectele legate de protecția mediului pentru a interzice cultivarea de OMG .
Se așteaptă ca Parlamentul European să aprobe această nouă directivă în cadrul unui vot plenar, în ianuarie 2015. Aceasta ar presupune faptul că Statele Membre vor putea interzice OMG-uri sau grupuri de OMG-uri pentru cultivarea pe teritoriul acestora. De asemenea, în cazul în care permit cultivarea acestor organisme, statele vor fi nevoite să adopte măsuri de co-existență mai restrictive, care să impiedice prezența neintenționată a OMG-urilor în alte locuri decât în cele aprobate, și în alte produse (decât cele vizate) – pe teritoriul lor, sau pe teritoriul statelor vecine. În același timp, este nevoie ca procesul de evaluare a riscurilor pe care le pot presupune organismele modificate genetic să fie substanțial îmbunătățit.  

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.