RA -Aptercol- Braila pierde anual zeci de miliarde de lei, pentru ca nu poate factura toata cantitatea de apa pe care o cumpara de la furnizorii de apa bruta. Intre ceea ce cumpara si ceea ce factureaza regia exista diferente uriase. In anul 2000, de exemplu, dupa cum se arata in raportul de activitate al administratorului unic Mihail Chirita, prezentat in ultima sedinta a Consiliului Local Municipal, -Aptercol- a putut factura doar 56,39% din totalul cantitatii de apa cumparata de la furnizorii -Celhart-Donaris- si -Apaterm- Galati. Anul trecut, regia a distribuit si facturat 18,5 milioane metri cubi de apa, putin peste jumatate din cantitatea cumparata, de circa 33 milioane metri cubi. Pierderile au fost estimate la 40 miliarde de lei. Diferenta uriasa este justificata de directorul general, Mihail Chirita, astfel: -O parte o reprezinta pierderile tehnologice din retelele de distributie a apei, o alta parte furturile si aplicarea sistemului pausal abonatilor necontorizati, care locuiesc la case si care, in realitate, consuma mult mai mult decat normele pausale, la care sunt, de fapt, facturati-.
Problema e deosebit de grava, tinand cont ca, din banii pierduti astfel, regia ar putea sa demareze investitii uriase, pentru care, in mod normal, nu exista sumele necesare.
16 incidente pe zi
Vechimea si uzura retelelor de apa isi spun cuvantul si in ceea ce priveste frecventa avariilor. Anul trecut, s-au inregistrat nu mai putin de 4.092 de avarii in reteaua de distributie. Asta inseamna o medie de 16 incidente pe zi. In raportul prezentat CLM se arata ca -s-au asigurat piese de schimb, utilaje si materiale, precum si forta de munca, bine calificata, pentru interventii operative in remedierea avariilor. S-au executat lucrari de intretinere si reparatii in sistemul de alimentare apa-canal in anul 2000 in valoare de 10,902 miliarde de lei… S-au efectuat lucrari de investitii pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa in municipiul Braila, proiect cofinantat si de BERD, in valoare de 31,994 miliarde de lei-. Cu toate acestea, mai sunt extrem de multe de facut si mai e nevoie de extrem de multi bani, doar pentru eliminarea acestor pierderi. Temerea cea mare a consumatorilor este ca, de fapt, aceste pierderi se regasesc in facturile lor, -umflate- tocmai din acest motiv. -Nimic mai neadevarat. Pierderile nu se regasesc in facturi, le suporta regia. Tocmai de aici provine diferenta dintre apa cumparata si apa vanduta. Respectiva cantitate nu am facturat-o, pentru ca nu putem sa facturam ceea ce abonatii nu au consumat. Daca am fi introdus aceste pierderi in facturile oamenilor, n-ar mai fi existat aceste pierderi. Or, ele exista si sunt problema noastra. Problema pe care, incet-incet, o s-o rezolvam, interesul in acest sens fiind, in primul rand, al regiei-, a mai spus directorul general al -Aptercol-.