O tanara din Botosani si-a pierdut viata, pentru ca banii pe care urma sa-i primeasca de la stat pentru un transplant renal au ajuns, din cauza birocatiei, prea tarziu. De ajutorul de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale nu poate beneficia nici macar familia tinerei.
Desi documentatia pentru obtinerea ajutorului a fost inaintata cu mai mult de jumatate de an inainte ca tanara sa moara, aceasta a fost aprobata abia in decembrie a.c.
Catalina Crap era bolnava cronica renal, avand un rinichi extirpat, iar celalalt nefunctional. Tanara de 30 de ani figura pe lista nationala a persoanelor care necesita efectuarea de transplanturi.
Pentru ca nu avea banii necesari tratamentului preoperatoriu si operatiei in sine, familia Crap a incercat sa obtina banii prin diferite metode. O aparitie televizata a acesteia i-a determinat pe reprezentantii Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala Botosani sa se autosesizeze.
Fara sa aiba o cerere scrisa din partea Catalinei Crap, in luna aprilie a acestui an, acestia fac o ancheta sociala, intocmesc un dosar si il trimit la Bucuresti, la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu propunerea de acordare a unui ajutor de urgenta de 30 de milioane si cu mentiunea ca -interventia chirugicala este neaparat necesara in urmatoarele patru luni-.
Desi finalizat in iunie, dosarul a fost aprobat in decembrie
Dosarul a fost semnat, printre altii, de primarul de Botosani, Florin Egner, si de prefectul Costica Macaleti. -Nimeni nu ne-a cerut sa facem acest lucru. Vazand cazul, ne-am sesizat din oficiu. Am trimis o echipa acasa, am intocmit dosarul si l-am dat la semnat primarului si prefectului. Puteam, la fel de usor, sa nu facem acest lucru, insa femeia avea nevoie de ajutor-, spune Dan Stincescu, seful Serviciului de Asistenta Sociala al Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala. Dupa mai mult de doua luni, cei de la minister au raspuns, cerand completarea datelor din dosar, pe motiv ca persoana in cauza nu se incadreaza in categoria persoanelor care ar putea beneficia de ajutor de urgenta de la Guvern. In doar cateva zile, dosarul este din nou completat si trimis la Bucuresti.
Desi a fost fost finalizat in luna iunie, dosarul a ajuns la Guvern abia la sfarsitul lunii noiembrie. Ajutorul de urgenta a fost aprobat, hotararea de acordare a ajutorului asa-zis de urgenta fiind publicata in -Monitorul Oficial- din 4 decembrie, la circa doua saptamani dupa decesul Catalinei.
Ajutorul de -urgenta- se intoarce la buget
Desi a ajuns la Botosani, ajutorul financiar de 30 milioane de lei, acordat din fondurile aflate la dispozitia Guvernului, nu poate fi dat acum nici macar familiei, adica sotului, Laurentiu, care are un salariu putin peste doua milioane de lei si copilului de opt ani, Razvan.
Reprezentantii Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala sustin ca nu pot face plata catre familie, deoarece titularul ajutorului era Catalina Crap. Prin deces, a disparut atat titularul, cat si scopul pentru care au fost alocati banii.
-Ajutorul de urgenta a fost acordat Catalinei Crap in scopul exact al efectuarii unui transplant renal. Noi nu putem da acesti bani familiei, cu toate ca dorim acest lucru. Cand vine Curtea de Conturi la noi, ne imputa banii-, explica Stincescu. Conducerea Directiei de Munca si Solidaritate Sociala a cerut acordul ministerului pentru a putea da banii familiei Crap, insa raspunsul a fost ca legea nu permite acest lucru.
Reprezentantii Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale spun ca nu au mai intalnit pana acum o situatie similara, in care titularul unui ajutor sa moara si, de acceea, nu stiu cum sa procedeze. Nu ne mira acest lucru… Exemplul mentionat demostreaza inca o data in plus ca, in Romania, birocatia, care atinge cote inimaginabile, a inceput sa faca victime.