O tanara din Cisnadie, infirma de un picior, nu mai poate primi pensie de handicap, pentru ca a reusit sa-si termine scoala la seral. Dupa ce i-a acordat 11 ani la rand pensie de handicap, aceeasi comisie medicala a ajuns la concluzia ca Raluca este perfect sanatoasa si se poate integra in societate. Solutia Comisiei medicale din Cisnadie, fara precedent de altfel, poate fi contestata printr-o contraexpertiza la Bucuresti.
Batuta de soarta, batjocorita de autoritati
Tragedia unei tinere de 21 de ani din Cisnadie pare inimaginabila pentru multi dintre noi. Raluca Draghici a ramas fara un picior la varsta de 10 ani, in urma unui accident. Calvarul ei a fost accentuat in aceasta luna prin faptul ca singurul ei venit, pensia pentru persoanele cu handicap, nu i-a mai fost acordat, din motive de neinteles. Desi Raluca a primit acest ajutor timp de 11 ani, in acest an Comisia medicala de expertiza a decis sa nu ii mai atribuie nici un grad de handicap.
-La inceputul lunii martie am fost la Comisia de expertiza pentru un nou control, insa nimeni nu m-a bagat in seama, ba mai mult, mi s-a dat acea decizie, fara sa fiu macar consultata-, ne-a marturisit Raluca Draghici. In ciuda handicapului sau, Raluca a reusit sa termine liceul la seral, ajutata de mama si bunica ei care o transportau zilnic pana la scoala si inapoi. Se pare ca vointa ei a fost, pentru unii, un motiv de a o considera in stare sa se descurce si fara pensia de handicap.
Asociatia Handicapatilor Fizici -Live-: -Ralucai nu i s-a oferit nici macar ocazia sa-si arate infirmitatea-
Asociatia Umanitara a Handicapatilor Fizici -Live- din Cisnadie s-a implicat in cazul Ralucai, incercand sa lamureasca situatia, insa totul a fost in zadar. -Dupa ce a primit decizia de la Comisia de expertiza, am fost impreuna cu Raluca la doamna doctor Scridon, presedintele Comisiei. Felul in care ne-a tratat nu poate fi descris. In plus, acolo, de fata cu noi, am vazut cum altii primesc decizii favorabile, chiar daca nu au probleme reale. Si-au motivat decizia prin faptul ca daca a fost in stare sa termine o scoala inseamna ca se poate integra in societate, dar nu vrea-, ne-a spus Rodica Manta, presedintele Asociatiei -Live- din Cisnadie. Ralucai nu i s-a oferit nici macar ocazia sa-si arate infirmitatea, pentru a convinge Comisia de handicapul ei. -Ceea ce ni se pare de-a dreptul strigator la cer este faptul ca timp de 11 ani Comisia nu a contestat niciodata handicapul Ralucai si acum au trecut pe decizie: ?çnu face obiectul Ordonantei 102/1999?ê, desi se observa clar ca fata are o infirmitate ce nu va mai fi remediata-, ne-a precizat Radu Olaru, presedintele Asociatiei -Live-.
Ce prevede legea?
Conform Ordonantei 102/1999, persoanele cu handicap sunt acele persoane care au un dezavantaj din cauza unor deficiente fizice, fapt evident in cazul Ralucai. Deocamdata, Raluca a pierdut si sansa de a se angaja la o croitorie, deoarece nu detine acel document prin care sa ateste ca sufera de un handicap, conditie de angajare acolo. Comisia de expertiza, alcatuita din doctorii Ana Pia Scridon, Bucur Sarbu si Tatiana Ghitescu, a precizat ca hotararea lor nu poate fi modificata decat printr-o contraexpertiza.
Sperante la Bucuresti
Pentru a vedea ce sanse are Raluca sa beneficeze in continuare de pensie pentru handicap, ne-am adresat Comisiei Superioare de Expertiza Medicala cu Handicap Bucuresti, de unde am aflat ca decizia Comisiei din Cisnadie poate fi contestata printr-o contraexpertiza. Fara a dori sa cometeze decizia absurda a colegilor sibieni, specialistii bucuresteni ne-au spus ca Raluca poate formula, in termen de 30 de zile, o cerere Comisiei Superioare de Expertiza, care va studia dosarul si va putea da o decizie corecta.