Home Actualitate O zi de -cazare- la Spitalul de Neuropsihiatrie din Brasov costa cat...

O zi de -cazare- la Spitalul de Neuropsihiatrie din Brasov costa cat o zi pe litoral

DISTRIBUIŢI

Reforma in sanatate, coordonata de ministrul-contabil Eugen Nicolaescu, nu a reusit inca sa aduca imbunatatiri vizibile sistemului. Cozile la farmacii, spaga obligatorie la doctor, asistenta, infirmiera, mizeria din spitale, lipsa medicamentelor si hrana mult mai proasta decat la puscarie sunt doar cateva din tarele care marcheaza in continuare sistemul sanitar romanesc. In schimb, asigurarile de sanatate, taxa pe viciu, taxele platite de angajatori se strang in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si dispar rapid, ca si cum ar fi inghitite de un sac fara fund. Toata lumea din sistem se plange de lipsa banilor, motiv pentru care ministrul a schimbat managerii, ca sa aduca oameni mai gospodari cu banul public, care sa reduca din costuri. Cel putin asta este teoria. Cat de mult platim insa pentru -luxul- de a fi bolnavi?

Un exemplu, aproape la intamplare

In jur de douazeci de lei noi costa medicamentele pentru doua saptamani. Nici cincizeci de lei mancarea pentru aceeasi perioada, dar si atat e mult – o jumatate de paine si un sfert de unt, pentru ca majoritatea sunt muribunzi care nu pot bea nici apa. In schimb, 3.970 de lei pentru cazare. Adica nici mai mult, nici mai putin de 180,5 lei (aproximativ 50 de euro) pe zi daca vrei sa mori in Spitalul de Neurologie din Brasov.

Pentru o camera in care din patru pacienti supravietuieste numai unul statul plateste o suma nejustificat de mare. De ce?, puteti citi din declaratiile -logice- ale conducerii spitalului.

Directoarea nu stie nimic

Directoarea spitalului, Iren Marinescu, ne-a declarat ca nu stie nimic despre acest subiect si, desi nu crede ca este asa, sa luam legatura cu contabila sefa a institutiei, Bucur Elisabeta. Domnia sa ne-a explicat ca totul se rezuma la ordinul emis de Ministerul Sanatatii privind cheltuielile efective ale spitalelor, numarul 1.100 din 2005 ce se aplica din 1 ianuarie 2006. -In 2005, cheltuielile noastre au fost foarte mari, am crescut cu mult bugetul si am internat prea multi bolnavi. Nu putem sa ii lasam pe strada. De aceea, in acest pret, pe care nu il platesc cei ce au contracte de munca, noi am inclus tariful zilnic de cazare, salariile medicilor si ale personalului auxiliar. Deconturile de hrana si medicamente nu le-am luat in calcul. Probabil la aceasta suma am cerut si analizele de tomograf sau alte investigatii pentru care nu avem decontare. Platim pentru tomograf intre 50 si 220 de lei noi. Plus ca trebuie sa platim ambulanta-, ne-a declarat directoarea spitalului.

CAS Brasov are nevoie de timp pentru verificari

Desi poate adevarat, totusi suma totala nu corespunde realitatii. Asta deoarece, conform normei citate anterior, suma oferita de CAS este de 85,8 de lei noi. Deci, oricum lipsesc o suta de lei noi. Contactat de noi, directorul CAS Brasov, Paul Becheanu, ne-a rugat sa ii lasam cateva zile sa verifice, deorece -noi platim suma dispusa de guvern, dar nu avem un control al numarului de bolnavi declarati de aceste institutii-. Intre timp, familiile celor dusi la terapie intensiva pot fi fericiti doar daca acestia nu mor. Banii publici se platesc oricum, pentru -servicii hoteliere- aproape inexistente.

La hotel, in Capitala sau la mare

Ca sa avem un termen de comparatie, am luat oferte de la cateva hoteluri din Bucuresti si Mamaia (in plin sezon). Cum nu exista camere cu numarul de paturi existent de obicei intr-un salon, si cum oferta hoteliera cuprinde si micul dejun, din sumele afisate se poate reduce 15-20%, cel putin.

Hotelul Dacia din Bucuresti, de doua stele, dar amplasat in zona ultracentrala, ofera camere intre 69 de euro/persoana/zi – camera single si 79 de euro/camera/zi. Hotelul Traian, tot din Capitala, dar cu trei stele, are camerele single la un tarif de 60 de euro/persoana, iar cele duble la 65 de euro/camera. Hotelul Flora, din Mamaia, doua stele cu imbunatatiri, are tarifele in functie de sezon: intre 117 RON in perioada 01.07-10.07.2006 si 257 RON intre 21.08-31.08.2006, in varf de sezon. Hotelul Ciresica, din aceeasi statiune, tot cu doua stele, este chiar mai ieftin. In extrasezon, o camera costa 120 RON si numai in perioada 1-15 august hotelierii isi permit sa practice aceleasi preturi ca si spitalul din Brasov – 180 RON/zi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.