După ce în ziarul de ieri am publicat articolul în care acuzam tentativa jalnică de intimidare făcută de Realitatea TV asupra șefului ANAF, am primit mai multe informații de la oameni speriați, care lucrează chiar la Realitatea Media. Din informațiile furnizate de ei am aflat că la Realitatea se desfășoară un control de la ANAF, la cererea Parchetului, pentru a se urmări traseul banilor proveniți din celebra returnare ilegală de TVA, în valoare de 60 milioane de euro, de la Petromservice. Conform datelor furnizate de angajați ai Realității, panica s-ar fi instalat la Realitatea Media atunci cånd inspectorii ANAF au luat firul unor comisioane fictive plătite în conturi bancare din alte țări, despre care se bănuiește că ar aparține chiar firmelor lui Vîntu, neidentificate pånă acum de autorități.
Odată instalată panica, Dragoș Nedelcu, vrånd să liniștească apele, sigur pe el, le-a spus angajaților că a fost personal la președintele ANAF, Sorin Blejnar, și, cităm, „i-a băgat mințile în cap“. Cine este Dragoș Nedelcu?
Dragoș Nedelcu este director executiv la The Money Channel și, ceea ce e mai important, fiul lui Constantin Nedelcu, membru fondator al Asociației Salariaților din SNP Petrom, condusă de Liviu Luca, și fost Vicepreședinte al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei, condus de Dan Ioan Popescu. Fost redactor-șef adjunct la revista „Capital“, Dragoș Nedelcu s-a alăturat grupului Realitatea Cațavencu în 2006.
Dorind să aflăm cu ce l-a amenințat Dragoș Nedelcu, l-am contactat pe președintele ANAF, Sorin Blejnar:
– Alo! Bună ziua! De la ziarul „Curentul“ vă deranjăm.
– Vă rog.
– Dorim să ne răspundeți și nouă la câteva întrebări dacă aveți un minut. Vă menționez că vom înregistra și întrebările, și răspunsurile.
În acest moment ANAF face sau a terminat un control la Realitatea Media?
– Este un control în derulare, început undeva în luna octombrie, ba nu, noiembrie a anului trecut și este în plină derulare. Cei de la Realitatea Media sunt în categoria marilor contribuabili și o inspecție fiscală generală, cum este cea care se află în prezent în derulare la Realitatea Media, poate să dureze chiar 6 luni, pe Codul de procedură fiscală, fiind un volum foarte mare de activitate.
– Săptămâna trecută a fost în audiență la dvs Dragoș Nedelcu?
– Nu vreau să comentez.
– Avem informații că Dragoș Nedelcu v-ar fi amenințat în legătură cu acest control pe care ANAF îl face la Realitatea Media.
– Nu vreau să comentez nici acest lucru, însă tot ceea ce a apărut ziua trecută (n.r. marți) prin presă, într-adevăr, e o tentativă jalnică de intimidare, exact cum ați spus dvs în ziar, astăzi.
– Putem considera că acest material reprezintă o tentativă de amenințare?
– Așa cum ați precizat și dvs în ziar. Întâmplarea face că de data aceasta am solicitat contabilei soției mele o situație.
– Noi am luat datele de la Ministerul de Finanțe.
– Da, așa cum ați spus în articolul din ziar. Ați fost mai informați decât mine. Este un lucru foarte evident. În anul 2005, soția mea a avut un profit care, din lipsă de lichidități, întrucât erau clienți neîncasați, nu a fost repartizat decåt în anul 2009. În 2005, s-a realizat un profit în sumă de 336.202 lei, pe care nu l-a repartizat. Au fost ținuți în cont 117.000 de lei profit nerepartizat, conform prevederilor legale, întrucât la acea dată societatea avea clienți de încasat în valoare de 426.837 de lei. Totodată, mai avea o creditare făcută de către asociații societății în sumă de 150.842 de lei. Asta o am de la contabilă. Sper să fie și corectă. După 2005, la jumătatea lui 2005, urmare a ivirii incompatibilității soției mele care a devenit între timp avocat și nu mai avea voie să aibă societate comercială, nu mai avea voie să gestioneze, și-a mutat activitatea pe cabinetul de avocatură, societatea nu a mai desfășurat activitate și potrivit bilanțului contabil a înregistrat pierdere de 4.640 de lei în 2006, apoi o pierdere de 200 de lei în 2007, în anul 2008 o pierdere de 7.889 lei, a încasat o parte din creanțe în 2008 și restul diferențelor de creanțe în februarie 2009. Suma pe care a încasat-o s-a decis în Adunarea Generală a Acționarilor din 2 martie 2009, unde s-a hotărât să se repartizeze astfel: restituire de creditare și repartizarea pe dividende a profitului aferent anului 2005, în sumă de 250.000 de lei. În martie, s-a achitat impozitul pe dividende în valoare de 40.000 de lei și s-au ridicat dividende nete în sumă de 210.000 de lei.
– Ce v-a spus domnul Nedelcu, mai urmează și alte „dezvăluiri“ de acest gen?
– V-am spus că nu comentez dacă m-am întâlnit sau nu m-am întâlnit cu dl Nedelcu.
– În urma materialului difuzat la Realitatea TV, credeți că vor urma și alte tentative de intimidare a dvs?
– Pe mine nu au cu ce să mă intimideze pentru că toate operațiunile care au fost făcute de către soția mea, înainte, de fapt, de a fi căsătoriți (e vorba de o afacere a ei din anii precedenți) sunt legale, s-au plătit impozitele, s-au plătit taxele. Iar societatea la care este asociată firma soției mele, acea firmă din Arad, Dial Ton, m-am interesat și a plătit anul trecut impozite și taxe de 1,1 milioane de lei. Deci e un contribuabil din categoria contribuabililor mijlocii, cu activitate semnificativă, cu vreo 30 de angajați, care nu face afaceri cu instituții publice sau cu statul. Cumpără de la privați și vinde la privați. Nu lucrează în domenii sensibile, cu produse accizabile sau cu produse care au regimuri speciale de taxare. E pur și simplu o societate de comerț.
– Altcineva din trustul Realitatea a încercat să vă amenințe în legătură cu acest control?
– Nu, dar probabil că e neplăcut dacă o instituție a statului declanșează o activitate de inspecție fiscală, indiferent de numele societății. Probabil cei de acolo nu se simt foarte confortabil știindu-se verificați și atunci, dacă mai dispun și de o instituție de informare sau mai degrabă de dezinformare media, pot să facă tot felul de supoziții, speculații, mai mult sau mai puțin fondate. Fără să comentez prea mult, deoarece nu am suficiente elemente, cred că această dezinformare, până la urmă, pornită de la lucruri nereale, de la un contribuabil care și-a plătit impozitele și taxele, are două motive: o dată, faptul că în urmă cu două săptămâni am blocat conturile Realitatea Media, pentru o datorie de aproximativ 5 milioane de lei, sumă care a fost achitată, și în al doilea rând, pentru că există o verificare în curs, o inspecție fiscală generală la SC Realitatea Media .
– Când estimați că va fi finalizat acest control care se desfășoară la Realitatea Media?
– Nu am urmărit îndeaproape acțiunea desfășurată de către colegii mei din inspecție la Realitatea Media, pentru că în general nu urmăresc îndeaproape nicio societate comercială cånd este verificată. Din câte cunosc, abia ieri m-am informat, după ce mi-am dat seama că sunt ținta unei campanii de intoxicare, probabil că în vreo două luni va fi finalizată verificarea.
Dragoș Nedelcu poate fi acuzat de șantaj
Dacă ceea ce sursele noastre ne-au relatat este adevărat, Dragoș Nedelcu poate fi acuzat de șantaj. Conform Codului Penal, șantajul este prevăzut ca infracțiune la Art. 194. – „Constrångerea unei persoane, prin violență sau amenințare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobåndi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Cånd constrångerea constă în amenințarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru persoana amenințată, pentru soțul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani“.
Dar noi suntem convinși că Vîntișor (nu mai e nici el ce-a fost), care nici usturoi n-a måncat, nici gura nu-i miroase, nu știe nimic despre atitudinea angajaților săi, la fel cum nu a știut nici despre ceea ce făceau Vlas și Popa. Dar, la o adică, poate ieși cu declarații publice ulterioare: „Dragoș este un prieten drag al meu și sufăr alături de el“.
{mp3}2010-02-11-anaf_realitatea{/mp3}