Home Actualitate Obiectele pentru îngrijirea bolnavilor și amintirile de familie nu vor putea fi...

Obiectele pentru îngrijirea bolnavilor și amintirile de familie nu vor putea fi executate silit

DISTRIBUIŢI

Obiectele indispensabile persoanelor cu handicap și cele destinate îngrijirii bolnavilor, dar și scrisorile, fotografiile și tablourile personale sau de familie, nu vor putea fi executate silit, potrivit proiectul noului Cod de procedură Civilă trimis ieri  Parlamentului de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Potrivit proiectului care ar putea intra în vigoare din iunie, pe lista bunurilor care nu pot fi urmărite  în vederea executării sunt și bunurile de uz personal sau casnic indispensabile debitorului și familiei sale și obiectele de cult religios, dacă nu sunt mai multe de același fel. Tot bunuri neurmăribile în procesele de executare sunt alimentele necesare debitorului și familiei sale pe timp de două luni iar, dacă debitorul de se ocupă exclusiv cu agricultura, alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obținerii mijloacelor de existență și furajele necesare pentru acestea până la noua recoltă.
Potrivit expunerii de motive, proiectul noului Cod de procedură civilă realizează o sistematizare riguroasă a materiei executării silite, care ține cont de cele două forme de executare, respectiv urmărirea silită indirectă asupra tuturor bunurilor debitorului, prin sechestrarea, poprirea și vânzarea lor, pe de o parte, și executarea silită directă, prin predarea silită a bunurilor aparținând creditorului, dar aflate în mâinile debitorului, pe de altă parte.
Pentru evitarea executărilor silite abuzive și efectuării unor cheltuieli de executare excesive în raport cu valoarea creanței, potrivit noii reglementări, nu se va putea porni urmărirea imobiliară pentru creanțe a căror valoare nu depășește 5.000 de lei, decât dacă debitorul nu are alte bunuri urmăribile. Prin noul Cod se vrea, între altele, instituirea regulii fundamentale privind urmărirea imobilelor pe corpuri funciare, și nu individual, cu mențiunea că în cazul urmăririi imobilelor proprietate comună, dacă se urmărește doar cota-parte a debitorului din imobilul aflat în coproprietate comună, coproprietarii vor putea cere punerea în vânzare a întregului imobil aflat în coproprietate.

Foștii soți care prejudiciază material sau moral, obligați la despăgubiri

Proiectul noului Cod de procedură civilă prevede că foștii soți care se consideră prejudiciați material sau moral în urma căsătoriei vor putea cere în instanță obligarea părții acuzate la plata de despăgubiri pentru astfel de prejudicii. Proiectul reglementează și cererea pentru obligarea la plata unei prestații compensatorii între foștii soți. Noile reglementări simplifică aspecte prinvind divorțul cu acordul părților. Sunt popuneri Propunerile privind procedura divorțului pe baza cererii acceptate de pârât, procedura divorțului determinat de starea de sănătate a unuia dintre soți și procedura divorțului pentru separarea în fapt îndelungată. Partenerii care lipsesc din mediul conjugal mai mult de cinci ani, inlcusiv cei care stau în detenție o perioadă îndelungată se  pot trezi astfel că partenerul aflat în libertate își ia inclusiv libertatea de a divorța. 

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.