Home Actualitate Obrăznicie marca Sterling: Compania nășită de Tăriceanu bate obrazul autorităților rom?â?Ñne

Obrăznicie marca Sterling: Compania nășită de Tăriceanu bate obrazul autorităților rom?â?Ñne

DISTRIBUIŢI

Reprezentanții companiei Sterling au comunicat autorităților statului – președinției, premierului Boc și Robertei Anastase – că resping raportul comisiei de anchetă, punct de vedere comunicat și liderilor partidelor parlamentare. Subcomisia parlamentară de anchetă privind acordul petrolier încheiat cu Sterling a aprobat, la 25 iunie, raportul în acest caz, document care stabilește că actul adițional numărul 11 a fost întocmit în condiții ilegale, că ANRM nu a avut un mandat din partea Guvernului, că nota de fundamentare a hotărârii de guvern care a legalizat acest act adițional a fost întocmită cu date și informații nereale și că atât compania Sterling, cât și ANRM nu și-au îndeplinit obligațiile prevăzute în contractele adiționale anterioare.
Raportul stabilește un termen de 60 de zile de la aprobarea acestuia de către plen pentru ca Guvernul să decidă dacă reziliază sau renegociază contractul cu compania. Documentul va fi discutat, la 27 iulie, într-o sesiune extraordinară a Camerei Deputaților.

Țeapa Sterling-Tăriceanu-Patriciu

În noiembrie 2008, la București, Sterling Resources Ltd a semnat un act adițional la contractul de explorare pentru zăcămintele din Marea Neagră – Midia și Peli-can – cu Agenția Națională pentru Resursele Minerale. Anterior, șeful de la „Resurse Mine-rale“, Ghe. Buliga, a fost dat afară de Tăriceanu pentru că nu a acceptat contractul de concesiune în favoarea companiei Sterling.
Un angajat al Rompetrol, un anume Vidu, era totodată și salariat la Sterling, beneficiara contractului petrolier semnat de premierul Tăriceanu și Dorin Marian, alt fost angajat Rompetrol. Vidu era administrator al companiei Sterling și administrator, concomitent, și la compania Rompetrol Well Services SA, controlată de Dinu Patriciu. Sterling și Rompetrol Well Services se aflau în relații de afaceri încă din 2005.
Actul adițional acorda dreptul companiei Sterling Resources Ltd să poată exploata zăcămintele de gaze naturale, după decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga privind delimitarea platoului continental dintre Romånia și Ucraina. Potrivit Agenției de informații online vot.ro, Actul adițional la contractul de explorare a zăcămintelor din Marea Neagră, aprobat de Guvernul Tăriceanu, în noiembrie 2008, a fost semnat din partea companiei Sterling Resources de către Emilian Ijdelea, fost președinte al Agenției Romåne de Dezvoltare, între 1992 și 1993, adică exact perioada în care avea loc transferul dreptului de explorare a zăcămintelor de la compania de stat Rompetrol SA la consorțiul canadiano-britanic „Canadianoxy“- „Enterprise Oil Exploration“.

„Concluzii false și incorecte“ – pretinde Sterling

Sterling pretinde că „special creata Comisie de Anchetă nu și-a îndeplinit mandatul pe care l-a avut. Adică nu a desfășurat o investigație amănunțită și echitabilă, cu audieri care să includă persoanele-cheie, direct implicate în evoluția acestui acord, încă din 1992, cånd acesta a fost încheiat. Suntem foarte îngrijorați că recomandările din Raport se bazează pe o serie de concluzii false și incorecte“, se arată într-un comunicat al companiei. Cu alte cuvinte, autoritățile romåne habar n-au despre ce este vorba, iar Sterling deține adevărul absolut.
Curtea Internațională de Justiție a decis, la 3 februarie, că Romåniei îi revine aproape 80% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagră. Ulterior, a început o dezbatere privind un acord cu Sterling, generat de o hotăråre a fostului Guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfårșitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican și XV Midia din Marea Neagră către compania canadiană.
Actul adițional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling consfințit prin Hotărårea Guvernului Tăriceanu din 12 noiembrie 2008 se află în centrul dezbaterii publice, stårnind suspiciunea că statul romån, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol și gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre Romånia și Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre.

„Serviciile nu au știut“(?!)…

Președintele Băsescu a cerut Guvernului, în februarie, să clarifice disputa legată de Sterling. Băsescu a declarat că serviciile romånești de informații nu au știut despre contractul cu Sterling „pentru că erau relații în interiorul instituțiilor de vârf ale statului acolo“.
Relațiile au fost atât de puternic consolidate și nasul serviciilor a fost atât de înfundat încât nici n-au mirosit putoarea de gaz și petrol din 1992 până în 2007, când firma Sterling a preluat dreptul de explorare a zăcămintelor din Marea Neagră. Nici măcar în 2007, când Guvernul Tăriceanu a modificat prin ordonanță de urgență Legea petrolului, permițând transformarea acordurilor de explorare în acorduri de concesiune, serviciile nu au mirosit nimic, așii serviciilor fiind probabil atinși cu toții de o răceală severă.
Avocatul companiei Sterling este același Petru Buzescu (care a fost, de altfel, avocatul companiilor străine care s-au intersectat cu acest proiect). Emilian Ijdelea, consultant la casa de avocatură „Petru Buzescu“, cel care a semnat din partea companiei Sterling Resources actul adițional la contractul de explorare a zăcămintelor din Marea Neagră, aprobat de Guvernul Tăriceanu, în noiembrie 2008, fost președinte al Agenției Române de Dezvoltare, între 1992 și 1993, nu avea cum să aibă mai mult ca sigur nimic în comun cu vreun serviciu oarecare, deși Agenția nu era decât un cover pentru astfel de lucrători în servicii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.