Home Actualitate Olanda se opune intrării României în Schengen din cauza datoriei de 12...

Olanda se opune intrării României în Schengen din cauza datoriei de 12 milioane de EURO pentru nava Rostock

DISTRIBUIŢI

Olanda blochează aderarea României la Spațiul Schengen din cauza navei „Rostock” care a fost scoasă la suprafața în urmă cu zece ani de către o companie olandeză. România, care a pierdut procesul cu compania, refuză să plătească cele 12 milioane de euro pe care le datorează consorțiului olandez care a realizat operațiunea de ranfluare.

Ambasadorul Olandei a declarat, pentru RealitateaTv, că unul dintre motivele pentru care parlamentarii olandezi se opun intrării României în Schengen este refuzul Guvernului de a plăti datoria de 12 milioane de euro față de firma care a adus nava la suprafață.

„În acest moment, aderarea nu este susţinută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene“, a declarat ambasadorul olandez.

Guvernul olandez a mai încercat să recupereze de la România suma datorată consorțiului Rostok Wreck Removal Consortium (RWRC). În 2014, ministrul Comerțului Exterior din Olanda, Lilianne Ploumen, a discutat cu ministrul Transporturilor de la vremea aceea, Dan Șova, despre interesul Autorității Portului Rotterdam de a investi în zona de sud a Portului Constanța, abordând și subiectul legat de datoria pe care România o are față de compania olandeză, scrie România Libera.

„Ministrul olandez i-a cerut sprijinul ministrului Dan Şova în achitarea datoriei rezultate din litigiul între consorţiul RWRC şi AFDJ Galaţi, referitor la contractul «Ranfluarea epavei Rostock din canalul Sulina, curăţarea canalului navigabil şi refacerea apărărilor de maluri». Suma care ar trebui achitată este de aproape 12 milioane de euro“, se spunea în comunicatul Ministerului Transporturilor.
Cele 12 milioane de euro trebuie plătite consorţiului olandez în urm a deciziei Curţii Internaţionale de Arbitraj, după ce olandezii au dat în judecată Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi pentru că nu a fost prezentată corect situaţia tehnică. Ca urmare, lucrările de ranfluare a epavei au fost mai complicate, dar şi mai costisitoare, mai scrie sursa citată.

Într-o ședință de guvern din mai 2013, Guvernul Ponta a luat notă de pierderea, de către AFDJ Galaţi, a procesului de la Curtea de Arbitraj de la Paris în Dosarul arbitral ICC nr. 1431/AVH/FM/GZ, privind litigiul cu Consorţiul RWRC, referitor la contractul „Ranfluarea epavei Rostok din Canalul Sulina, curăţarea canalului navigabil şi refacerea apărării de maluri“, partea română a pierdut procesul.
Epava motonavei „Rostock“, sub pavilion ucrainean, bloca șenalul navigabil din 1991, locul fiind numit de marinari „Cotul dracului“ din cauza manevrelor complicate pentru traversarea zonei. În 1995, Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați a mai avut o tentativă de scoatere la suprafață care a eșuat în Afacerea „Drossinos“. Scandalul a fost provocat de faptul că firma din Grecia a scos numai prova și s-a retras, iar statul român prin AFDJ a plătit lucrările, deși în conformitate cu Convenţia asupra Salvării semnată la Bruxelles în 1910 astfel de prestaţii nu se plătesc. În 2004, AFDJ a organizat o nouă licitaţie internaţională, la care s-au prezentat două consorţii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.