Societatile administrate sau controlate de omul de afaceri Omar Hayssam au acumulat datorii uriase la bugetul de stat, comisarii Garzii Financiare descoperind nu mai putin de 17 firme care datoreaza minimum un miliard de lei. In acelasi timp, Parchetul General a recunoscut, ieri, in mod oficial, ca dosarele de urmarire penala deschise pe numele lui Hayssam au fost intocmite in urma sesizarilor primite de la SRI, care a monitorizat activitatea sirianului. Nu in ultimul rand, Parchetul a admis ca cerceteaza mai multe persoane implicate in rapirea ziaristilor romani, dar -din cauza complexitatii si problematicii operationale-, nu se pot furniza detalii suplimentare.
Conform documentelor de control intocmite de Garda Financiara, Hayssam are inregistrate 17 societati comerciale care au acumulat datorii la stat de peste un miliard de lei. Astfel, Bucovina Mineral Water SRL trebuie sa vireze la bugetul de stat, conform procesului-verbal de control nr. 166 din 19 februarie 2003, 3,34 miliarde de lei reprezentand impozit pe profit recalculat, neevidentiat si nevirat, 3,75 miliarde de lei reprezentand majorari de intarziere pentru neplata impozitului pe profit, 283 milioane de lei penalitati, 2,53 miliarde de lei TVA, 3,07 miliarde de lei majorari de intarziere pentru neplata TVA si 215,7 milioane de lei penalitati. A fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1. Firma Agro City Center SRL, conform procesului-verbal de control 499 din 30 mai 2003, trebuia sa vireze la buget 110,4 milioane de lei impozit pe venit, 2,36 miliarde de lei diferenta impozit pe profit, 180,3 milioane de lei majorari de intarziere si 48,1 milioane de lei penalitatea de intarziere. Best Wood SRL Beresti Tazlau a fost sanctionata contraventional cu amenzi de 396,4 milioane de lei, de asemenea fiind dispusa virarea la bugetul de stat a 4,25 miliarde de lei – TVA, 1,67 miliarde de lei – impozit pe profit, 2,29 miliarde de lei – dobanzi TVA si 964,5 milioane de lei dobanzi profit. Punctul de lucru al societatii din Moldovita Dornei a fost sanctionat contraventional cu amenzi de 40 milioane de lei, fiind confiscate si bunuri in valoare de 254 milioane de lei.
Monitorizat de SRI
In ceea ce priveste ultimul dosar penal, in care Hayssam si trei dintre oamenii sai de incredere au fost acuzati, Parchetul General recunoaste ca a inceput urmarirea penala in urma sesizarilor primite de la Serviciul Roman de Informatii, dupa o monitorizare inceputa in septembrie 2004. Invinuirea si punerea in miscare a actiunii penale, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), au fost facute dupa o monitorizare atenta si calificata a intregii activitati infractionale a omului de afaceri, realizata impreuna cu ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane si specialisti din domeniile economico-financiare si combatere a spalarii banilor. Arestarea preventiva de catre instanta a fost posibila numai dupa administrarea legala a unui probatoriu complet, avand la baza documentele ridicate la perchezitiile efectuate in luna noiembrie 2004, perchezitii ce au vizat toate sediile societatilor comerciale ale lui Omar Hayssam sau cele folosite ca paravan al faptelor sale ilicite. Cu sprijinul specialistilor ANAF si al celor de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, incepand cu noiembrie 2004, prin analiza si corelarea documentelor ridicate cu ocazia perchezitiilor, s-a putut stabili cu certitudine legatura dintre activitatea infractionala a inculpatului si scopul urmarit – pagubirea bugetului de stat. Verificarile cu privire la activitatea SC Foresta Nehoiu SA au fost finalizate in cursul saptamanii trecute, urmand ca, in continuare, colectivul de procurori si specialisti sa continue verificarile si pentru celelalte firme ale inculpatului, in vederea stabilirii integrale a activitatii infractionale a tuturor participantilor la comiterea faptelor penale.