Tribunalul București a decis miercuri arestarea preventivă pentru 30 de zile a omului de afaceri Avraham Morgenstern, acesta fiind anchetat de DNA pentru o evaziune fiscală de 10 milioane de euro într-un dosar disjuns din cel în care este cercetat și primarul Constanței, Radu Mazăre.
Decizia nu este însă definitivă.
Potrivit DNA, compania Shapir Structures SRL, administrată de Morgenstern, s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat, producând un prejudiciu de aproximativ 45,7 milioane lei (peste 10 milioane de euro), compus din peste 27,7 milioane lei TVA și aproximativ 18 milioane lei impozit pe profit.
„Morgenstern, pe de o parte, nu a înregistrat în mod corespunzător veniturile obținute din 3 contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public Privat) Constanța și Confort Urban SRL Constanța în sumă totală de peste 150 de milioane lei și nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures, iar, pe de altă parte, a înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 milioane lei, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile Larton Consultants ltd Cipru și Comrad Leasing ltd Cipru, controlate tot de inculpatul Morgenstern”, se arată în comunicat.
Procurorii susțin că veniturile neînregistrate corespunzător au provenit din mai multe contracte încheiate de Shapir Structures, și anume, contractul încheiat la 22 decembrie 2011 cu RAEDPP Constanța având ca obiect proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Construire unități locative modulare în Municipiul Constanța și lucrări tehnico-edilitare aferente” — Campus social Henri Coandă, venituri neînregistrate corespunzător — peste 40 de milioane lei, contractul încheiat la 10 decembrie 2008 cu SC Confort Urban SRL având ca obiect reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanța și contractul încheiat la 23 februarie 2012, încheiat cu SC Confort Urban SRL având ca obiect lucrări de mentenanță, reparații și întreținere a tramei stradale din municipiul Constanța, inclusiv marcaje valoarea totală a veniturilor neînregistrate — peste 100 milioane lei.
Pe de altă parte, au fost înregistrate cheltuieli fictive în sumă totală de circa 65 milioane lei, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile controlate de inculpat, Larton Consultants ltd Cipru (în sumă de peste 32,4 milioane lei în perioada 2009-2011) și Comrad Leasing ltd Cipru (în sumă de peste 32,6 milioane lei în perioada 2011-2014), în baza mai multor contracte încheiate de Shapir Structures.
Este vorba de contractul încheiat la 16 ianuarie 2009 pentru prestarea serviciilor de consultanță în mai multe domenii (asigurări, financiar — fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanță pentru afaceri și management) de prestatorul Larton Consultants ltd Cipru, durata fiind stabilită la 3 ani iar valoarea — la 3,5 milioane euro.
De asemenea, un alt contract este cel încheiat la 1 august 2011 între SC Shapir Structures SRL, în calitate de client, și Comrad Leasing ltd Cipru, în calitate de consultant, pentru prestarea serviciilor de consultanță în mai multe domenii (asigurări, financiar-fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanță pentru afaceri și management).
„În contract nu este prevăzut un preț. În perioada 23 august 2011 — 18 februarie 2014, în contabilitatea SC Shapir Structures SRL au fost înregistrate facturi emise de Comrad Leasing ltd Cipru în valoare totală de peste 32,6 milioane lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât și în numerar. Din analiza facturilor și a anexelor la acestea nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestației efectuate”, mai arată DNA.
În aprilie, Avraham Morgenstern a fost reținut alături de primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, pentru fapte de corupție privind Programul de construire locuințe modulare grupate în Campusul Social ‘Henri Coandă’, iar ulterior ÎCCJ a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a celor doi.