Fostul consilier Mircea Pop de la cancelaria primului-ministru in timpul guvernarii PSD a devenit director adjunct al Companiei Administratia Drumurilor Nationale din Romania. Mai mult, pentru ca directorul general de la CNADNR, Aurel Balut, este urmarit penal, Pop a primit de la acesta mandat special pentru a analiza litigiile intervenite intre institutie si firma care a reabilitat Autostrada Bucuresti – Pitesti.
Acest aranjament s-a petrecut dupa ce Pop a facut o propunere in care vorbeste despre el insusi la persoana a treia plural. Printr-o adresa aprobata de Balut, directorul adjunct se autopropunea pentru a fi mandatat in rezolvarea litigiilor.
Mircea Pop este un personaj controversat, el ajungand consilier al vechii puteri dupa ce in 1998 a fost demis de Traian Basescu din fruntea Directiei Regionale de Drumuri si Poduri din Cluj. De asemenea, Pop a fost functionar public la Palatul Victoria, fiind in acelasi timp si expert la o firma din Cluj.
Printr-o hartie fara antet, fara stampila si fara data, cei doi capi ai CN Administratia Nationala a Drumurilor Nationale au pasat responsabilitatea unor dosare grele de la unul la celalalt. Propunerea vine de la Mircea Pop, care de altfel se si autopropune sa discute despre contracte de zeci de milioane de dolari.
Contractele lui Pop
Fostul om de casa de la Palatul Victoria doreste sa se ocupe personal atat de un caz care se afla in acest moment la Curtea de Conturi si a carui valoare nu este cunoscuta, cat si de un caz anchetat de IGPR prin Directia de Cercetari Penale, dar in care institutia pe care o conduce nu este parte.
Acestea nu sunt insa decat dosarele usoare pe care el le doreste. Pop enumera imediat dupa aceste cazuri inca 10 dosare in care este implicata firma Jacobs GIBB Ltd, printre care un dosar aflat la Curtea de Apel Bucuresti, patru dosare care sunt date spre solutionare Tribunalului Bucuresti, iar trei se afla la Curtea de Arbitraj Comercial International de la Paris. Aceasta companie a reabilitat Autostrada Bucuresti – Pitesti. Motivul pentru care Pop cere sa se ocupe el de toate aceste cazuri este faptul ca in dosarul de la IGPR seful sau, Aurel Balut, este cercetat de politisti.
Slujbas si partener al statului
Omul care in 2003 ocupa functia dubla de consilier guvernamental si expert la societatea comerciala TMG Consulting SRL din Cluj-Napoca are o situatie financiara buna. Actionar la Banca Transilvania si proprietar al unui plasament financiar la un fond de investitii, functionarul de la CNADNR este un om realizat.
El are in cont 25.000 de euro si are de recuperat alte 60.000 de euro de la datornici. In 2001 si 2002 a cumparat doua masini de lux, el detinand un apartament si o casa de vacanta.
Aceasta prosperitate poate fi pusa si pe seama activitatilor comerciale ale lui Pop. Desi acesta a fost functionar public, actualul adjunct al directorului CNADNR nu s-a sfiit sa fie si angajat al mai multor companii care executau lucrari de reparatii la drumuri.
Afacerile lui Pop
Mircea Pop a ajuns in 1993 la conducerea DRDP Cluj venind de la SC Contransimex, unul dintre jucatorii importanti de pe piata constructurilor de drumuri. Prin 1998, ca urmare a unui scandal in care a fost acuzat de deturnarea a 17 miliarde de lei, Pop a fost demis de ministrul transporturilor de la acea vreme, Traian Basescu. El s-a intors din nou spre mediul privat.
In 1999, el s-a indreptat spre SC Doromet SA, care imediat a primit niste contracte de subantreprenoriat de la compania italiana JV Pontello Tirrene Scavi si de la Itinera. Cele doua firme primeau bani de la institutia de stat unde Pop fusese director – DRDP Cluj.
In 2001 lucra la Mega Enterprise SA, firma care a obtinut imediat doua contracte de la fosta institutie condusa de Pop. Aceeasi firma a mai primit si un contract de subanteprenoriat de la aceeasi firma italiana care mai cooperase cu Pop si pe cand acesta lucra la Dromet.