O publicație locală din Bistrița l-a dat în vileag săptămâna trecută pe ministrul Muncii, Ioan Botiș, că s-ar afla într-o situație controversată din punct de vedere moral, cel puțin, deoarece soția sa activa într-un ONG, salarizată la nivelul președintelui României, iar organizația beneficia de susținere financiară inclusiv de la bugetul statului în care este ministru soțul dumneai. Potrivit jurnaliștilor bistrițeni de la timponline.ro, asociația are la dispoziție 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul național (circa 2 miliarde de lei vechi). Asociația respectivă are sediul într-o clădire care aparține familiei Botiș, potrivit declarației de avere a ministrului Muncii.
Deși publicația din Bistrița a dat la iveală ciudata situație în urmă cu mai multe zile, abia acum, după ce la Realitatea TV a preluat materialul scris de ziariștii din Bistrița drept „exclusivitate“, în stilul caracteristic „profesioniștilor BBC“ care este ei, ministrul Botiș a declarat că va „reflecta“ la demisie, ca și când și el abia acum ar afla de problema cu nevasta. „Personal, nu primesc niciun ban. Soția are statut de consilier acolo pe proiect. Primește bani pe acel proiect cu finanțare europeană. Soția mea nu este beneficiar direct. Este vorba de o asociație care are acest contract. Soția mea este plătită în calitate de consilier“, a declarat Botiș, care între timp a reflecat ce-a reflectat după care și-a retractat declarația despre demisie, nuanțând în clasicul și suavul stil românesc. Stilul său s-ar putea numi „severinism“ o boală teribilă care a atins cam toată clasa politică, de la Alina Gorghiu la Prigoană, de la Dan Voiculescu la violatorul Dan Bordeianu, fruntași ai mișculațiilor financiare de la stat la buzunarul personal – fără viceversa.
Evident, nu s-a probat că ministrul Botiș ar fi vreun hoț de buzunare, nici că situația sa de familie ar fi una cu conotații penale, deși Agenția Națională de Integritate s-a autosesizat din oficiu și verifică posibilul conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Botiș. Concesiv, Ioan Botiș a admis că „poate că este o greșeală din punct de vedere moral prezența soției mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei asociații. Ca ministru, am datoria de a sta departe de acuze de acest tip, consider că este o greșeală din acest punct de vedere“. De ce abia acum și-a dat seama că e o greșeală månăria de familie este desigur un mister.
Ioan Botiș, „garantat“ de Emil Boc, după ce înainte acesta era garantat de Vanghelie
Și mai misterioasă este însă atitudinea primului-ministru Emil Boc, care a sărit să-l spele de păcate de Botiș, afirmånd că subordonatul său este un om onest și gigea la maximum: „Ministrul Muncii este un om onest, de bună-credință, situația sa nu este nouă, ea datează practic de la începutul anului, și am convenit în felul următor: dacă Agenția Națională de Integritate va constata că există un conflict de interese, va demisiona imediat. Este un ministru care a făcut o treabă foarte bună, aștept concluziile ANI“, a spus Boc.
Așadar, situația nu era nouă nici pentru Emil Boc, era cunoscută, dar nimeni nici pâs n-a suflat, pånă să nu afle presa. Pe de altă parte, se ridică întrebarea de unde știe Emil Boc întreaga viață a lui Ioan Botiș, ca să-l garanteze acum, ca primarul care este, garantul tuturor pesediștilor din Romånia? De unde a putut aprecia onestitatea lui Botiș, actualul premier, cånd un simplu search online arată că Botiș nu este altceva decåt un politruc clasic, de vitrină, un traseist al jegoasei clase politice romånești, caracterizată atåt de plastic și complet totodată de către competentul Traian Băsescu care i-a etichetat simplu: „niște zoaie“?
Pånă să intre în PDL, în 2008, „onestul“ Botiș era președinte al organizației locale a PSD Bistrița și viceprimar al municipiului, vreme de patru ani. Și-a început cariera politică trecånd pe verde, la ecologiști, după care a preferat roșul intens, sărind în barca socialismului putred, la PSD, ca mai apoi să-și continue tendința migratoare înscriindu-se în PDL – un partid de coloratură incertă, cu ceva roșu în spectrul cromatic. „Spatele“ său în PDL este Ioan Oltean, un lider cu vechime care l-a susținut mai mult sau mai puțin din umbră de la intrarea în noul partid. Evident, brusc, nenorocitul de socialist care a participat la toate deciziile și acțiunile pesediștilor duse împotriva lui Traian Băsescu, cum ar fi inițiativa de suspendare din 2007, a devenit acum Albă ca Zăpadă, respectiv „un om onest și de bună credință“! Haida-de! „Onestul“ s-a cărăbănit din PSD nu pentru că-i puțea socialismul, ci pentru că era ofticat la maximum de faptul că nu a fost desemnat de către partid să candideze pentru Primăria municipiului Bistrița.
Primul scandal de presă, de la momentul în care intrånd în PDL a devenit de bună credință, în care a fost implicat Neluțu’, cum i se spune lui Ioan Botiș, a fost legat de bani. Presa locală din Bistrița Năsăud a dezvăluit că, în anul 2009, acesta a fost cel mai cheltuitor ales bistrițean, el decontånd nu mai puțin de 391.374 de lei. Botiș nu s-a dezis nici în anul următor – doar în prima lună a anului 2010 actualul ministru al Muncii a decontat suma de 30.133 de lei. În august 2010, Ioan Botiș a fost protagonistul unui alt scandal, de data aceasta unul conjugal. Mai exact, un ziar bistrițean a lansat zvonul că parlamentarul este în pragul divorțului. Cånd sunt însă bani la mijloc de înhățat divorțul vine mai greu, ca dovadă salariul de oengistă de 80 milioane al soției, Ligia Botiș.
Familie de onești cu vechime în zona conflictului de interese
Nu doar activitatea asociativă și filantropică specifică oengeurilor o caracterizează pe soția onestului. Aceasta era administratoare și a unei firme, Eurotehnologic SRL, un centru de recalificare profesională și de plasare a forței de muncă pe care l-a înființat în 2005 în Bistrița Năsăud, deoarece din 2004 soțul său era director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Evident, nici atunci nu era vorba de niciun conflict de interese (e o glumă – n.r.).
Acum, nu numai că a devenit un onest cu O mare, ci și „un băiat bine crescut“, potrivit proptelei sale din PDL, vicepreședintele Ioan Oltean, care a declarat că ministrul Muncii, Ioan Botiș, este „un băiat bine crescut“, care știe ce să facă și care nu are nevoie de sfaturi din partea sa, el răspunzånd astfel unei întrebări legate de o eventuală demisie a lui Botiș. Întrebat dacă Botiș ar trebui să demisioneze, Ioan Oltean a spus: „Este Săptămåna Partimilor și nu vreau să fac politică cu nimeni. (…) Azi nu vorbesc despre colegul și prietenul meu Ioan Botiș. Știe el. E un băiat bine crescut. Știe ce să facă. Nu are nevoie să-i dau eu sfaturi“.
Bine crescutul Botiș este suspect de lipsă de bună creștere în plan juridic, consideră însă Departamentul de Luptă Antifraudă, care a emis un comunicat în care se arată că există indicii privind încălcarea legislației naționale și comunitare în legătură cu conflictul de interese“ în cazul proiectului derulat de ONG-ul bistrițean în care soția ministrului Botiș este consilier.
„DLAF consideră că, potrivit articolului 52 din Regulamentul 1605 din 2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene, (în cazul Botiș, n.r.) există indicii privind încălcarea prevederilor legislației naționale și comunitare în legătură cu conflictul de interese. După finalizarea verificărilor, în funcție de aspectele rezultate, nota de control va fi înaintată organelor competente“, se arată într-un comunicat de marți (ieri n.r.) al Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), în care instituția anunță anchetarea cazului în care este implicată soția ministrului Muncii, „demarånd o misiune de control privind modul de obținere, derulare și utilizare a fondurilor alocate proiectului «Șansa la demnitate», contract cu numărul POSDRU/104/ 5.1/G/79740, finanțat prin Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013“, se mai arată în comunicatul citat.
Proiectul „Șansa la demnitate“ s-a dovedit prin implicarea soției demnitarului Ioan Botiș o neșansă pe sectorul onoarei și demnității. Un proiect compromis din start. Demnitate, morală, bun-simț sunt componente ce lipsesc din vocabularul uzual și portofoliul de viață al „oneștilor“ băieți binecrescuți de partid.
Ce nu le prisosește în schimb este autismul, o boală severă asociată schizofreniei, o stare patologică caracterizată prin ruperea contactului cu realitatea exterioară, acolo unde trăiesc oamenii obișnuiți, pulimea mai exact, în concepția lor, și prin trăirea excesivă a unei vieți interioare mizerabile – viața de partid. Nu degeaba pulimea spune despre politică că este o curvă.George Roncea