Home Actualitate Onorariu de expert CECCAR in dosarul -Electrica-: 2,5 milioane euro

Onorariu de expert CECCAR in dosarul -Electrica-: 2,5 milioane euro

DISTRIBUIŢI

-Curentul- a sesizat de zeci de ori modul defectuos in care functioneaza Corpul Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din Romania (CECCAR). Pana acum insa, desi ilegalitatile din cadrul CECCAR pot bloca sistemul judiciar, nici o autoritate a statului nu a intreprins nici o masura concreta pentru a obliga casta expertilor sa respecte spiritul si litera legii. Din aceasta cauza, probabil incurajati de lipsa de reactie a autoritatilor, expertii continua sa forteze legea. Si, culmea, multi dintre acestia o fac pe bani publici. Un exemplu recent l-a constituit expertiza in deja celebrul dosar al -Termopanelor din Zambaccian-, lucrare ale carei costuri estimative sunt de aproximativ 70.000 euro. Suma platita din buzunarul contribuabililor in cazul Zambaccian, doar pentru a-i -numara- termopanele ex-premierului, reprezinta doar unul dintre zecile de cazuri -marunte- in care banul public este incasat cu usurinta de expertii contabili si judiciari.

-Curentul- va prezinta astazi, in exclusivitate, documente incendiare care demonstreaza modul in care inteleg sa-si faca meseria anumiti experti contabili si onorariile colosale pe care le incaseaza pentru anumite lucrari lipsite de substanta. Documente oficiale arata ca in celebrul dosar -Electrica Banat-, expertul contabil Coman Lucica (CECCAR – Filiala Teleorman), angajat de Electrica Serv SA pe baza unui contract de consultanta si desemnat de procurorii Sectiei Teritoriale Anticoruptie Timisoara pentru a efectua un audit si o expertiza extrajudiciara in cauza mentionata, a pretins de la compania de intretinere si servicii energetice un onorariu de aproximativ 2.500.000 de euro . Aceasta suma reprezinta aproape jumatate din prejudiciul invocat de anchetatori in dosarul respectiv si a fost incasata pentru o prestatie de… 1,5 pagini. Suma colosala ceruta de expertul CECCAR Coman Lucica a starnit reactia vehementa a conducerii Electrica Serv SA . Pe langa faptul ca Electrica Serv SA a contestat cuantumul onorariilor cerute de Coman Lucica, compania acuza expertul ca, -depasindu-si atributiile contractuale, acesta a elaborat asa-zise expertize in sprijinul si la ordinul unor procurori DNA, care sunt superficiale si au indus in eroare atat pe procurori, cat si conducerea societatii si care acum sunt contestate de alti experti in cauza-. De subliniat faptul ca numele expertului CECCAR Coman Lucica a aparut si intr-un alt dosar, in speta Dacia Felix-Eurom Bank, dar si in alte dosare de rasunet.

Conform unei plangeri penale depuse la Ministerul Public de directorul general al SC Electrica Serv SA, Constantin Oprea, expertul CECCAR Coman Lucica (filiala Teleorman; nr. carnet 7244) a fost reclamat de -umflarea- nejustificata a facturilor pentru un asa-zis serviciu de expertiza contabila prestat. Dar sa vedem despre ce este vorba. Datele oficiale arata ca acelasi expert contabil a fost desemnat de PNA (actual DNA) sa realizeze expertiza in dosarul Electrica Banat. Surprinzator, la un moment dat, intre Coman Lucica si SC Electrica Serv SA a fost semnat si un contract de consultanta care avea incluse activitati de natura competentei expertului contabil CECCAR. La inceputul acestui an (februarie 206), expertul Coman Lucica a fost reclamat de Electrica Serv SA atat la Ministerul Public, cat si la CECCAR, ca de savarsirea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si uz de fals. Motivele: expertul a pretins, ilegal, onorarii nejustificate si, -depasindu-si atributiile contractuale, a elaborat asa-zise expertize, in sprijinul si la ordinul unor procurori DNA, care sunt superficiale si au indus in eroare atat pe procurori, cat si conducerea societatii si care acum sunt contestate de alti experti in cauza-. Desi a fost acuzat de -iresponsabilitate- de catre Eletrica Serv SA, pe motiv ca societatea de stat s-a constituit parte civila intr-un dosar penal care are la baza un prejudiciu gresit determinat (si, se pare, fictiv) de Coman Lucica, expertul a pretins de la compania de intretinere si servicii energetice un onorariu de aproximativ 2.500.000 euro – suma care reprezinta aproape jumatate din prejudiciul invocat de anchetatori in dosarul respectiv – pentru o prestatie de… 1,5 pagini.

Evidentele arata ca expertul CECCAR a pretins de la Electrica Serv SA, pentru -prestatia- efectuata in baza contractului de consultanta parafat cu respectiva societate, un onorariu in suma de… 77.301.384.000 lei vechi. Ţinand cont de calitatea lucrarii intocmite de expert, Electrica Serv SA a refuzat sa plateasca prestatia expertului CECCAR. Motivatia a fost aceea ca nu se justifica plata, tinand cont ca expertul -nu justifica activitatea pretinsa a fi prestata- – in fapt -o lucrare care are cateva fraze concluzive, insirate pe o pagina si jumatate dactilografiate si avand anexate documente contabile care apartin Electrica Serv SA- si a carei achitare ar reprezenta o grava incalcare a legii.

Refuzul la plata al Electrica Serv SA a starnit insa mania expertului, care, printr-o notificare expediata prin -Birou Judecatoresc Executor Judecatoresc Horvath Sorin Cornel-, a incercat sa obtina de la Electrica Serv SA plata presupusei prestatii, care intre timp ajunsese la echivalentul a aproximativ 2,5 milioane euro.

Explicatii pentru -prestatii-

Astfel, expertul CECCAR a pretins de la compania de stat plata a trei sume: 16.500 euro, 2.758.950.000 lei vechi si 77.301.840.000 lei vechi.

Pentru ce au fost cerute Electrica Serv aceste sume exorbitante? Pai, suma de 16.500 euro reprezinta contravaloarea unei facturi remise de expert la rezilierea contractului de catre Electrica Serv SA. Cealalta suma, de 77.301.840.000 lei vechi, reprezinta – conform documentelor oficiale – prestatia personala a expertului CECCAR la documentul intitulat -Reevaluare Capital Social-, o lucrare care are 1,5 pagini si ca Anexa documente ale societatii.

Cat priveste suma de 2.758.950.000 lei vechi, ea reprezinta onorariul pentru o expertiza extrajudiciara necomandata de Electrica Serv SA (!!!).

Referindu-se la suma de 2,75 miliarde de lei vechi, Electrica Serv SA a acuzat ca, -intr-o maniera ilegala, expertul introduce onorariul sau pe care nu l-a negociat cu nimeni pe un tabel din anexe, il apreciaza ca pierdere in sarcina unuia dintre furnizorii nostri si ne comunica sa ne recuperam suma de la inculpati in cursul judecatii-.

Interesant este faptul ca, desi nu si-a justificat prestatia, expertul a reusit performanta de a fi acuzat ca din cauza -iresponsabilitatii- sale, -conducerea companiei s-a constituit parte civila intr-un dosar penal, cu un prejudiciu ce se pare ca este fictiv si gresit determinat prin alterarea unor inscrisuri oficiale, cum sunt expertizele contabile ce au stat la baza constituirii ca parte civila in dosare foarte importante-. Fara comentarii.

In loc de epilog

Surprinzator, in loc sa observe -prestatia- expertului, procurorii PNA au stabilit introducerea Electrica ca parte civila, pe baza unei expertize cerute de ei, si nu a uneia efectuate strict in propria contabilitate a societatii respective. Aceste fapt este confirmat de actuala conducere a Electrica, la 13.09.2005, in care se arata ca -adresa de constituire a societatii ca parte civila in dosarul 16/P/2005 a fost redactata la propunerile expertului contabil Lucica Coman- (expertul PNA). Silviu Molnar

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.