Home Actualitate Operatiunea -Averile la control!- s-a spalat in familie

Operatiunea -Averile la control!- s-a spalat in familie

DISTRIBUIŢI

Secretomania care a invaluit, mai bine de o luna, actiunea de verificare a averilor politistilor pare sa fi luat sfarsit. Mai multe inspectorate de Politie judetene au raportat, ieri, ca nu exista discrepante intre veniturile si bunurile dobandite de politisti. Si acesta este doar inceputul. Finalul este insa previzibil. Rufele murdare se spala in familie. Fideli principiului -Mai bine o tresa in plus decat sa scoatem gunoiul de sub pres-, mosierii cu cascheta pozeaza acum in victime pentru ca au fost supusi blamului public. Cui ii pasa? De altfel, inca de la inceput, operatiunea -Averile la control!- a avut un iz de campanie publicitara, menita sa spele imaginea sifonata a Politiei. Nimeni nu se astepta, dupa aceasta verificare, sa fie gasit vreun politist corupt. In plus, campania a fost marcata de tot felul de stangacii. Mai intai, nu constituie o premiera. O actiune similara a initiat in urma cu sapte ani Doru Ioan Taracila. Rezultatele au fost aceleasi, iar politistii asupra carora planau suspiciuni ca si-ar fi dobandit averile ilicit au fost avansati in grad si au continuat sa prospere. In al doilea rand, cei care au efectuat controlul averilor politistilor sunt tot politisti si, vorba sefului de la Neamt: -Trebuie sa ne privim in ochi si dupa-. Asadar, in urma acestui control, putem trage urmatoarea concluzie: -Toti politistii sunt cinstiti, iar vilele de miliarde care au rasarit in curtea unora au fost ridicate de extraterestri sau, ca sa fim mai pamanteni, de rudele bogate si marinimoase-.

Asa cum anticipam, actiunea declansata de ministrul de interne, Ioan Rus, privind controlul averile politistilor se dovedeste o simpla campania de imagine prin care sefii MI au vrut sa spele imaginea sifonata a Politiei. Primele rezultate ale anchetei confirma din plin acest lucru. -Mosierii cu cascheta- sunt scosi basma curata. Nici nu se putea altfel, atat timp cat cei care au fost abilitati sa verifice averile politistilor erau ei insisi posesorii unor impozante vile si masini de lux. Pe de alta parte, actiunea, pe care presa a intitulat-o sugestiv -Averile la control-, nu constituia o premiera. Un alt membru marcant al fostului PDSR, Doru Ioan Taracila, ministru de interne in urma cu sapte ani, a avut o initiativa similara care s-a incheiat asa cum a inceput, adica fara nici un rezultat. Multa valva la inceput, dupa care liniste. Politistii au raportat linistiti: -Nu am descoperit ilegalitati. Sa traiti!-

Politistii din Neamt, curati ca lacrima

Comisia care a efectuat controlul averilor politistilor din judetul Neamt a constatat ca acestia si-au dobandit legal bunurile. Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, colonelul Marcel Darie, a declarat ca, dintre cei peste 550 de politisti nemteni care -de bunavoie si nesiliti de nimeni- au depus declaratiile de avere, comisia constituita la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie pentru verificarea datelor inscrise in declaratii a retinut doar 21 de dosare. -Am mers pe principiul faptelor expuse in declaratiile lucratorilor nostri de Politie si i-am selectat numai pe cei care si-au achizitionat terenuri, case si alte bunuri de valoare mare. Am realizat un raport amanuntit, in care am verificat daca persoana respectiva si-a putut permite ca din salariul pe care il are si din celelalte surse suplimentare de venit declarate sa-si poata construi o casa. Am verificat daca exista acte contabile legale pentru materialele de constructie folosite, pentru lemnul utilizat, daca nu cumva au fost furate sau luate fara documente legale grinzi de beton, tevi sau alte materiale necesare constructiilor respective-, a declarat colonelul Marcel Darie.

Si colegii de la Bistrita sunt la fel de cinstiti

Si Comisia de ancheta care a verificat provenienta averilor a cinci ofiteri din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Bistrita-Nasaud a stabilit ca acestea au fost dobandite in mod corect. -Colonelul Nicolae Halas, consilier juridic, a fost verificat, pentru prima data, in anul 1997, in cadrul unei anchete declansate de Parchetul Militar, fara ca rezultatele acesteia sa il incrimineze in vreun fel pe ofiter, la aceeasi concluzie ajungand si anchetatorii care au efectuat controlul recent incheiat-, spune colonelul Gheorghe Pop, inspectorul-sef al IPJ Bistrita-Nasaud. -Comisia de ancheta a stabilit ca averile au fost dobandite in mod corect si in cazul colonelului Ioan Urs, din cadrul Politiei Economice, si al colonelului Zachei Ceoarec, fostul sef al Serviciului judetean de Ordine Publica-, adauga acelasi colonel.

-Ancheta a vizat si averea locotenent-colonelului Alexandru Costin, fostul sef al Serviciului Circulatie din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, dar nici in cazul acestuia nu exista argumentele necesare pentru sesizarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel-, sutine seful IPJ.

Comisia constituita la nivelul IPJ Bistrita-Nasaud si condusa de colonelul Gheorghe Pop a verificat, pana in prezent, documentele justificative prezentate de 28 de politisti.

Nici Clujul nu face exceptie

Cei 13 politisti clujeni controlati pana in prezent de Comisia interna a Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Cluj si-au dobandit averile in mod corect, cel putin asa sustine Inspectoratul de Politie, care anunta ca la nivelul judetului Cluj au fost propuse spre verificare averile a 16 politisti, din Cluj-Napoca, Dej, Turda, Campia Turzii, Gilau si Capusu Mare. Potrivit evidentelor existente, Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj are angajati 1.002 subofiteri si 284 ofiteri. Comisia de control urmeaza sa mai verifice averile a inca trei ofiteri. Acestia sunt colonelul Gheorghe Bob, seful Politiei Turda, capitanul Mirel Baneas de la Politia Dej si maiorul Vasile Maxim, ofiter specialist la Politia Turda.

Ancheta cu happy-end

Rezultate similare s-au obtinut si in alte judete, insa inspectoratele nu s-au grabit sa difuzeze concluziile, deoarece ministrul de interne le-a mai oferit anchetatorilor un ragaz de doua saptamani pentru a finaliza controalele.

IPJ Roman a anuntat inca de acum doua saptamani ca nu sunt probleme in ceea ce priveste bunurile dobandite de politisti, intrucat acestia nu au nici vile, nici masini de lux. Si la IPJ Brasov lucrurile erau clare inca de acum o saptamana. Multi dintre cei care erau suspectati ca si-au dobandit ilegal averile aveau acoperire sau nu puteau fi verificati. Exemplele pot continua, insa ar deveni prea monoton sa trecem in revista acelasi rezultat. Ministrul de interne si-a facut numarul, fraierii au muscat momeala, iar politistii corupti isi vad in continuare de treaba. Vorba generalului Pavel Abraham: -Imi pare rau ca nu mi-am ridicat si eu o vila-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.