Sute de tone de alimente și băuturi contrafăcute au fost confiscate în cadrul unei operațiuni a Interpolului, săptămâna trecută, în zece țări, inclusiv în România, fiind vizate grupări de crimă organizată care subminează mediul de afaceri și economia, informează Poliția Română.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie, au fost confiscate peste 13.000 de sticle de ulei de măsline de calitate inferioară, 30 de tone de sos de tomate contrafăcut, aproximativ 77.000 de kilograme de brânzeturi contrafăcute, peste 12.000 de sticle de vin de calitate inferioară al cărui preț a fost estimat la 300.000 de euro, cinci tone de pește și fructe de mare sub standardele de calitate, aproximativ 30.000 de bucăți de dulciuri ambalate.
Totodată, în prezent se cercetează și activități de vânzare online de caviar contrafăcut sau sub standardele de calitate, se mai arată în comunicatul IGPR.
Potrivit documentului citat, operațiunea denumită "Opson", cuvânt care înseamnă "mâncare" în greaca veche, s-a desfășurat în Bulgaria, Danemarca, Franța, Ungaria, Italia, Olanda, România, Spania, Turcia și Marea Britanie.
Ofițerul de analiza informațiilor din cadrul programului pentru Drepturi de Proprietate Intelectuală din cadrul Interpol și coordonatorul al Operațiunii Opson a declarat că unul dintre principalele obiective ale acestei operațiuni a fost protejarea publicului de alimente și băuturi contrafăcute și de calitate inferioară, "care pot prezenta pericole la care aceștia nici măcar nu se pot gândi".
La operațiunea care a fost derulată pe parcursul săptămânii trecute au participat polițiști, vameși și instituții din domeniul alimentației publice ale statelor participante, în colaborare cu parteneri din sector privat, la care s-au adăugat controale încrucișate desfășurate în aeroporturi, porturi maritime, unități comerciale și bazaruri din cele zece țări participante.
Olga Dumitrescu