Home Actualitate Operatorii portuari din Constanța se revoltă: nu vor ca Mazăre să-și impună...

Operatorii portuari din Constanța se revoltă: nu vor ca Mazăre să-și impună camarila incompetentă

DISTRIBUIŢI

Nepotismul și incompetența dovedită a autorităților locale de sub baronul de Constanța, Radu Mazăre, nu mai sunt tolerate de către operatorii din portul Constanța. Aceștia s-au declarat „înfricoșați” de momentul în care s-ar putea ajunge ca Primăria Constanţei să hotărască destinele Portului Constanţa, Afirmația îi aparține lui  Corneliu Idu, preşedintele Comvex Constanţa și a fost făcută miercuri în fața Comisiei de transporturi a Camerei Deputaţilor. Mai mulţi operatori portuari privaţi, sindicatul portuar, parlamentari s-au exprimat, la dezbaterea organizată de Comisia de transporturi, împotriva transferului de acţiuni ale Portului Constanţa de la stat la Primăria Constanţa, comisia urmând să întocmească în acest sens o rezoluţie pe care să o înainteze Biroului Permanent şi Ministerului Trasporturilor.

Corneliu Idu a spus că aceia care îşi desfăşoară activitatea în Portul Constanţa sunt nemulţumiţi de managementul portului, numit de către Primărie, arătând că incredinţarea unui manager privat “a fost o mare greşeală” şi că tot managementul portului a fost numit de către Primăria Constanţa fără să aibă experienţa necesară. “Noi reclamăm activitatea Portului Constanţa. Eu susţin nemulţumirea noastră, a celor care ne desfăşurăm activitatea în incinta Portului Constanţa, că, în ciuda faptului că s-a încredinţat conducerea unui manager privat, a fost o greşeală. Al doilea lucru este că în momentul acesta managementul Portului Constanţa nu este constituit din persoane cu experienţă în conducerea unei societăţi comerciale de genul Portului Cosntanţa. Tot managementul a fost numit de către Primăria Constanţa. Suntem înfricoşaţi de momentul în care s-ar putea ajunge ca Primăria Constanţa, Consiliul Municipal Constanţa să fie cei care hotărăsc destinele Portului Constanţa”, a afirmat Idu.

Cer anularea pachetului de 20% deținut de Consiliul Municipal Constanţa

El a adăugat că este împotriva cedării acţiunilor Portului la Primăria Constanţa şi că operatorul portuar a început demersul către Avocatul poporului pentru anularea legii prin care s-au dat cele 20% din acţiuni către Consiliul Municipal Constanţa. Idu a mai spus că trebuie luată în calcul şi importanţa strategică a Portului şi faptul că orice investitor, inclusiv el, este interesat în realizarea profitului, şi nu de investiţii la Canalul Dunărea – Marea Neagră sau alte investiţii. Preşedintele sindicatului portuar, Mircea Burlacu, a afirmat şi el că nu există argumente juridice sau de trafic european pentru transferul acestor acţiuni la Primăria Constanţa şi nu există încredere în modul în care autoritatea locală s-ar ocupa de Port, având în vedere că de la locul 2 în ţară în 2000, acum Constanţa nu mai are niciun fel de industrie.

Mai mulţi parlamentari de la PDL şi PNL au susţinut că nu pot fi transferate acţiunile Portului la autoritatea locală Constanţa, arătând că astfel Portul ar deveni “un teren arabil”. În ultima perioadă, Federația Sindicatelor Portuare a organizat mai multe proteste faţă de intenţia Guvernului de a transfera primăriei un nou pachet de acțiuni la Portul Constanța. De asemenea, Traian Băsescu afirma recent că „ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta” este o Hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept „o ilegalitate majoră”. Ulterior, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru. Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.