Pentru a diminua considerabil zgomotul din București, șoferii care vor traversa centrul Capitalei ar trebui să plătească o "taxă de aglomerare" și să urmeze cursuri care să-i învețe să conducă silențios și să nu mai frâneze brusc.
Acesta este încă un plan fantasmagoric ce-i aparține primarului general al Capitalei Sorin Oprescu. "Autobuzele vor beneficia de suprafețele mai netede ale străzilor. RATB va introduce autobuze și tramvaie care sunt mai silențioase. Un stil de condus mai silențios și mai lin, precum și alte îmbunătățiri operaționale vor ajuta la minimizarea zgomotului. O taxă de aglomerare în centrul Bucureștiului va oferi oportunitatea finanțării testării unor autobuze silențioase, pe bază de hidrogen sau va ajuta la dezvoltarea altor tehnologii nepoluante de reducere a zgomotuluiÒ potrivit documentui postat pe site-ul Primăriei Capitalei, numit pompos "Planuri de acțiune zgomot urban". Conform textului, principalele surse de zgomot sunt schimbarea vitezelor din cauza ambuteiajelor, oprirea și pornirea bruscă. Totodată, specialiștii din primărie susțin că stilul de condus al șoferilor din București este haotic, astfel că aceștia propun să fie interzise virajele, demarajele și frânările bruște. Cât despre taxă, aceasta a fost propusă și în MasterPlanul privind descongestionarea traficului din București, la începutul acestui an. "Se ia în calcul creșterea tarifului pentru parcare sau eventualul acces în zona centrală a municipiului București la 5 lei pe călătorie", se menționa în MasterPlan.
Ce-a mai visat Oprescu?
"Suprafețe care să absoarbă zgomotul, un condus cu mai puține demaraje și frânări, cauciucuri mai silențioase, combustibili alternativi, hibrid-electric, celule de combustibil și alți combustibili alternativi, programul ÇStrăzi pentru oameniÈ care să rearanjeze distribuția traficului în zonele rezidențiale pot să reducă, prin cumulul lor, zgomotul de la traficul rutier de-a lungul anilor și să încurajeze locuitorii Bucureștiului în utilizarea bicicletelor și a mersului pe jos", se mai menționează în documentul cu pricina. Acestea sunt "soluțiile" găsite de specialiștii Primăriei Capitalei pentru a reduce zgomotul din București. Planul de acțiune privind zgomotul urban este supus dezbaterii publice timp de 10 zile și apoi va intra în discuția comisiilor primăriei.