In fiecare pahar cu apa de la robinet pot exista chisturi de giardia, un parazit care provoaca boala numita lambliaza sau giardioza. Medicii afirma ca peste 80% din populatie este infestata cu acest parazit, care patrunde in organism prin apa potabila. Conducerea RAJAC se apara, invocand faptul ca analizele microbiologice nu au detectat acest parazit in apa potabila. Inspectorii de la Directia de Sanatate Publica spun insa ca apa este curata si ca imbolnavirile in masa de lambliaza s-ar datora mai degraba lipsei de igiena. Cu toate acestea, cateva analize disparate efectuate de cercetatorii de la Institutul de Sanatate Publica (ISP) au demonstrat prezenta acestui parazit in apa potabila, desi nu a fost depasita limita admisa.
Ingrijorare in randul medicilor
La randul lor, medicii de familie si medicii pediatri sunt ingrijorati de faptul ca tot mai multi copii sunt bolnavi de lambliaza. -80% din copiii care vin la spital au lambliaza din cauza apei. De fapt, aproape intreaga populatie este infestata cu acest parazit. Adultii nu au probleme de sanatate atat de mari din cauza acestui parazit pentru ca, la un moment dat, se ajunge la un fel de echilibru intre giardia si organism. Copiii insa prezinta dureri de cap, dureri abdominale, lipsa poftei de mancare si stare de voma. Tratamentul este simplu si eficient-, ne-a spus dr. Eugen Cardei, medic la Spitalul de Pediatrie -Sf. Maria-.
Primele testari pentru depistarea giardiei au relevat prezenta acestui protozoar in mediu, in apele de suprafata si in locurile de joaca ale copiilor. O parte din apele din judetul Iasi (lacurile Vladeni, Chirita, Prut, Belcesti etc.) sunt tratate la statiile RAJAC si apoi ajung in reteaua urbana de distributie a apei potabile. Cercetatorii de la ISP au facut, deocamdata, doar cateva analize. -S-au facut doar cateva testari, irelevante deocamdata. Important este ca au fost gasite chisturi de giardia. Din luna mai, vom trece la efectuarea mai multor analize, astfel incat vom avea mai multe date-, ne-a mai spus dr. Navrotescu.
-Apa de baut este foarte buna-
Conducerea RAJAC afirma ca apa pe care o beau iesenii nu contine chisturi de giardia. -In apa furnizata de RAJAC nu exista germeni de giardia. Medicii nu ne-au sesizat asupra prezentei acestora, iar la ultimele analize nu au fost pusi in evidenta acesti germeni. Cand punem in functiune o conducta reparata, aceasta este dezinfectata, iar apa este aruncata. Va pot garanta ca apa de la robinet este foarte buna, astfel de apa consum si eu-, ne-a spus Tudor Tudose, purtatorul de cuvant al RAJAC Iasi. Rezultatele studiului la care lucreaza specialistii de la ISP vor lamuri problema infestarii apei potabile, care pare a fi, in acest moment, un secret bine pazit de mai-marii RAJAC.