Home Actualitate Orasul otravit

Orasul otravit

DISTRIBUIŢI

– Cei 13.000 de locuitori ai orasului Victoria au invatat sa traiasca respirand aerul amestecat cu noxele scapate din cosurile combinatului chimic

– De ani buni, Protectia Mediului tot trage semnale de alarma

– Inspectorii au constatat ca nici apele uzate pe care Virolite le evacueaza prin propriile conducte de deversare nu se incadreaza in normele de mediu in vigoare

In urma cu aproximativ cinci ani, americanul de origine indiana Satish Bapat a venit in Romania cu o oferta tentanta. Pe langa avantajul ca dorea sa rezolve problema cu care se confruntau termocentralele din Romania, americanul oferea -contractul anului- in orasul Victoria: tehnologie de ultima generatie, salarii bune, locuri de munca si monitorizarea computerizata a emanatiilor de noxe. Teoretic, atunci cand noxele depaseau concentratia admisibila, instalatia se oprea automat. In timp, realitatea s-a dovedit a fi alta. De aproape cinci ani, deasupra orasului si a satelor din imprejurimi pluteste un aer greu de respirat si urat mirositor. Oamenii spun ca din aceasta cauza au probleme cu sanatatea, starea lor generala inrautatindu-se de la an la an. Pe o raza de opt kilometri in jurul combinatului, vegetatia se ofileste, iar zeci de livezi de pruni si visini s-au uscat. Pentru cei mai multi dintre locuitorii orasului Victoria, deschiderea combinatului a reprezentat insa o adevarata mana cereasca: locuri de munca, salarii mai mari, in valuta, platite la timp, plus sansa unei specializari in strainatate. Asa ca oamenii s-au impacat cu gandul ca poluarea este pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru a avea painea zilnica asigurata. In pofida deselor controale si avertismente lansate de Inspectoratul de Protectie a Mediului, de Sectorul de Gospodarire a Apelor si chiar de edilii orasului de la poalele Muntilor Fagaras, situatia emanatiilor toxice periculoase provenind de la Combinatul Chimic Virolite Victoria se agraveaza.

Pretul afacerilor, sanatatea locuitorilor

Cei 13.000 de locuitori ai orasului Victoria au invatat sa traiasca respirand aerul greu din jurul combinatului chimic, pentru ca viata lor este, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, direct legata de bunul mers al societatii la care sunt angajati. Schimbatorii de ioni fabricati actualmente la Virolite erau produsi, pana in 1990, la celalalt combinat chimic din oras, Viromet SA. Sectia a fost inchisa, imediat dupa Revolutie, din cauza problemelor deosebite de sanatate pe care le acuzau aproape toti angajatii de acolo. Schimbatorii de ioni sunt necesari in centralele termice si, in acest context, productia de profil continua sa fie o afacere profitabila pentru orice investitor. Productia schimbatorilor de ioni de la sectia Viromet Victoria a fost preluata de catre Combinatul Chimic Virolite, la care actionar majoritar este o companie americana de produse chimice.

Aer de nerespirat in jurul combinatului

Din ce in ce mai multi locuitori ai orasului reclama dese simptome de ameteala, stari de voma si anemie, in timp ce vegetatia din zona da semne de moarte. Oamenii au inceput sa nu mai manance legume din gradini, pentru ca, spun ei, -totul a inceput sa aiba gust de gaze-. Specialistii spun ca gazele anionice degajate in atmosfera de la instalatiile de prelucrare ale Combinatului Chimic Virolite Victoria sunt extrem de periculoase atat pentru locuitori, care respira aerul viciat, cat si pentru culturile de plante, care au de suferit pe termen lung din cauza unor astfel de emisii toxice.

Semnal de alarma de la Protectia Mediului

Controalele efectuate la acest obiectiv cu risc ridicat de accident ecologic nu au reusit sa smulga de la Virolite decat angajamente care, in majoritatea cazurilor, nu au fost respectate. Echipele Inspectoratului de Protectie a Mediului (IPM) si ale Sectorului de Gospodarire a Apelor (SGA) Brasov au descins in repetate randuri la sediul combinatului, amenzile aplicate nereusind sa reduca nivelul emisiilor poluante. Mai mult decat atat, inspectorii prezenti la fata locului au constatat ca nici apele uzate pe care Virolite le evacueaza prin propriile conducte de deversare nu se incadreaza in normele de mediu in vigoare. Ultimul control mixt al echipelor IPM si SGA Brasov, desfasurat saptamana trecuta la Virolite Victoria, a relevat faptul ca societatea nu respecta conditiile impuse de autorizatia de mediu. -In urma acestui control, reprezentantii institutiilor abilitate au decis monitorizarea severa a indicatorilor de calitate ai apelor uzate provenind de la Virolite, inca inainte de evacuarea acestora in statia de epurare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.