Cunoscută pentru gusturile sale îndoielnice încă de acum câțiva ani când și-a prezentat cu mândrie casa la televizor (vezi foto), Gabriela Firea refuză să discute proiectele urbanistice cu Ordinul Arhitecților, considerând, desigur, că ea se pricepe mai bine decât ei. Ordinul Arhitecților i-a transmis lui Firea o scrisoare deschisă:
„Stimată doamnă Primar General,
În luna aprilie a acestui an i-am invitat pe toți candidații la funcția de Primar General al Capitalei la o discuție în termeni tehnici despre prioritățile urbanistice ale orașului,în care am ținut să comunicăm punctul nostru de vedere cu privire la cadrul instituțional și legislativ, la dezvoltarea urbană, patrimoniul cultural și natural și în mod special la relația profesie – administrație publică, semnalând problemele majore și prefigurând soluții.
Nu am primit de la dumneavoastră niciun răspuns.
Începând cu luna august a acestui an, am transmis către toate primăriile Capitalei RAPORTUL PENTRU BUCUREȘTI 2016, un document sintetic care inventariază probleme urbanistice majore și oferă soluții. Le-am solicitat primarilor și arhitecților-șefi întâlniri în care să stabilim împreună formule de colaborare pentru rezolvări punctuale imediate dar și pentru strategii pe termen lung.
Nu am primit de la dumneavoastră niciun răspuns.
În luna septembrie, v-am trimis o scrisoare în care vă semnalam faptul că pe ordinea de zi a CGMB din 21 septembrie 2016, a fost publicată o listă de proiecte de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți documentației de avizare a lucrărilor de intervenție propuse prin PIDU – Zona Centrală, în condițiile în care pentru jumătate dintre proiecte nu s-au organizat prezentări publice sau dezbateri profesionale, deși este vorba despre intervenții cu impact major asupra spațiului public.
Nu am primit de la dumneavoastră (încă) niciun răspuns.
Ordinul Arhitecților din Romania are prin lege, ca misiune majoră, asigurarea calității actului de arhitectură – factor esențial al calității vieții. De aceea, agenda OAR conține câteva puncte invariabile: organizarea de concursuri de arhitectură pentru proiectele de interes public, formarea conștiinței urbane, arbitrarea raportului de forțe între interesele dezvoltării imobiliare și valorificarea patrimoniului și implicit, pentru toate acestea, relația cu autoritatea publică.
În calitate de organizație profesională de interes public, perseverăm în convingerea că expertiza OAR poate sprijini demersurile PMB și vă adresăm o nouă invitație: marți, 11 octombrie, la ora 11:00, în str. Pictor Arthur Verona nr.19, la conferința de presă dedicată RAPORTULUI PENTRU BUCUREȘTI 2016.
Vă așteptăm,
05 octombrie 2016
arh. Șerban Sturdza
Președinte OAR București