De astăzi niciun medic, asistent sau farmacist nu mai poate reține cardul de sănătate al pacienților nici măcar în cazul în care sistemul SIUI nu funcționează. De asemenea, pentru vizitele la domiciliu, mai întâi aparținătorii bolnavului trebuie să se prezinte cu cardul de sănătate pentru a fi validat serviciul X în SIUI, medicul pleacă la bolnav acasă unde constată după consultare că mai era necesar și serviciul Y. Dacă-l prestează și așteaptă aparținătorii a doua zi cu cardul riscă să plătească din buzunar contravaloarea, că aparținătorii sunt la serviciu sau n-au chef să mai meargă la cabinet. Așa că cea mai simplă variantă este să nu mai facă vizite la domiciliu sau să plătească bolnavul și acesta să facă ulterior cerere la Casa de Sănătate să-și recupereze banii (Succes!). Așa că dragi pacienți să nu vă enervați pe medici dacă vă cheamă și mâine, și poimâine și tot așa în cazul în care nu merge platforma SIUI sau v-au făcut o vizită acasă. Că doar nu vă închipuiți că o să riște medicii, asistenții sau farmaciștii pușcăria. Nu-i așa că-i genial Bodog?
Să fiu medic, aș printa fotografia din Monitorul Oficial și cu zâmbetul pe buze le-aș spune pacienților: Vă aștept și mâine, poate merge sistemul. Dacă nu, poimâine și i-aș invita să citească extrasul din monitor.
Atenție, nu e permisă nici reținerea cardului cu acordul pacientului pentru că articolul conține și/sau ceea ce înseamnă că ambele variante sunt valabile.
Iată articolul din OUG
Capitolul III Cardul național de asigurări sociale de sănătate
Articolul 337(1) Cardul național este un card electronic, distinct de cardul european, personal și netransmisibil.
(1^1) Reținerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale a cardurilor naționale și/sau utilizarea de către aceștia fără drept, în scopul raportării și validării unor servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale, constituie infracțiunea de fals privind identitatea, prevăzută la art. 327 din Codul penal, și se pedepsește conform prevederilor Codului penal.
Art 327 din Codul penal prevede
Falsul privind identitatea
(1) Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau transmisă unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea prin folosirea frauduloasă a unui act ce servește la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile sau a unui astfel de act falsificat, pentru a induce sau a menține în eroare un funcționar public, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Când prezentarea s-a făcut prin întrebuințarea identității reale a unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Încredințarea unui act ce servește la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile spre a fi folosit fără drept se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.