Conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a comunicat, ieri, ca va incepe procedurile pentru a reintra in posesia Palatului Sutu, imobil pe care l-a cumparat in septembrie 1945 de la Constantin Grigore Sutu.
-In urma solicitarii CEC, Arhivele Nationale ale Romaniei au identificat actul de vanzare-cumparare prin care institutia noastra a achizitionat Palatul Sutu-, au delcarat surse oficiale din CEC. Acestea spun ca actul de vanzare-cumparare incheiat la 10 septembrie 1945 este semnat de directorul general al CEC, Alexandru Tomoroveanu si de Constantin Grigore Sutu. Suma achitata de banca a fost de 900 de milioane lei. In prezent, Palatul Sutu
se afla in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti si a fost revendicat printr-o actiune in instanta de un alt proprietar.
In replica, Stefan Damian – directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti – a declarat ca imobilul nu poate fi revendicat de CEC pe motiv ca proprietarul este Primaria Municipiului Bucuresti, care a cumparat Palatul Sutu de la Banca Chrisoveloni. -Primaria Municipiului Bucuresti a cumparat acest imobil in perioada interbelica de la Banca Chrisoveloni. Ce spune CEC acum, aflat in proceduri de privatizare, este o bazaconie. Si CEC-ul mai poate gresi-, a spus Damian. De aceeasi parere a fost si Ionel Ionita – directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, care a declarat ca nu stie sa existe vreun act care sa ateste calitatea de proprietar a CEC. -Este posibil ca sediul sa fie revendicat, dar eu nu cunosc amanuntele. Sunt doar administratorul cladirii, nu si proprietarul ei-, a sustinut Ionita.
Ridicat intre 1833 si 1835, Palatul Sutu e opera postelnicului Costache Sutu si a fost construit in stil neogotic dupa planurile arhitectilor vienezi Conrad Schwink si Johann Veit. Aflat in proprietatea mai multor urmasi ai familiei Sutu, Palatul a fost sediu al Bancii Chrissoveloni, apoi al CEC-ului, dar si al Institutului de Constructii si al Primariei Municipiului Bucuresti. Din 1958 adaposteste Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 12.04.2025, 02:16:46