Home Actualitate Palatul Sutu, motiv de scandal intre CEC si primarie

Palatul Sutu, motiv de scandal intre CEC si primarie

DISTRIBUIŢI

Conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a comunicat, ieri, ca va incepe procedurile pentru a reintra in posesia Palatului Sutu, imobil pe care l-a cumparat in septembrie 1945 de la Constantin Grigore Sutu.

-In urma solicitarii CEC, Arhivele Nationale ale Romaniei au identificat actul de vanzare-cumparare prin care institutia noastra a achizitionat Palatul Sutu-, au delcarat surse oficiale din CEC. Acestea spun ca actul de vanzare-cumparare incheiat la 10 septembrie 1945 este semnat de directorul general al CEC, Alexandru Tomoroveanu si de Constantin Grigore Sutu. Suma achitata de banca a fost de 900 de milioane lei. In prezent, Palatul Sutu

se afla in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti si a fost revendicat printr-o actiune in instanta de un alt proprietar.

In replica, Stefan Damian – directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti – a declarat ca imobilul nu poate fi revendicat de CEC pe motiv ca proprietarul este Primaria Municipiului Bucuresti, care a cumparat Palatul Sutu de la Banca Chrisoveloni. -Primaria Municipiului Bucuresti a cumparat acest imobil in perioada interbelica de la Banca Chrisoveloni. Ce spune CEC acum, aflat in proceduri de privatizare, este o bazaconie. Si CEC-ul mai poate gresi-, a spus Damian. De aceeasi parere a fost si Ionel Ionita – directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, care a declarat ca nu stie sa existe vreun act care sa ateste calitatea de proprietar a CEC. -Este posibil ca sediul sa fie revendicat, dar eu nu cunosc amanuntele. Sunt doar administratorul cladirii, nu si proprietarul ei-, a sustinut Ionita.

Ridicat intre 1833 si 1835, Palatul Sutu e opera postelnicului Costache Sutu si a fost construit in stil neogotic dupa planurile arhitectilor vienezi Conrad Schwink si Johann Veit. Aflat in proprietatea mai multor urmasi ai familiei Sutu, Palatul a fost sediu al Bancii Chrissoveloni, apoi al CEC-ului, dar si al Institutului de Constructii si al Primariei Municipiului Bucuresti. Din 1958 adaposteste Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.