Expertiza psihiatrica post mortem solicitata de procurori in cazul sinuciderii magistratului Cristian Panait naste controverse aproape la fel de puternice ca si in cazul mortii sale. Considerata a fi o premiera in materia dreptului penal, un astfel de document eliberandu-se de regula in dosare civile, expertiza psihiatrica post mortem este privita cu destula reticenta de catre specialistii in drept, care inclina sa creada ca demersul Parchetului este menit a masca adevaratele motive ale sinuciderii tinarului procuror. Mai mult, eventualitatea ca Panait sa fi suferit de anumite afectiuni psihice este o adevarata mana cereasca pentru fostul procuror Lele, care ar putea sa solicite anularea tuturor actelor procedurale efectuate de Panait.
Viciu de procedura… politica
De regula, expertiza post mortem este solicitata in procesele civile in care se pune in discutie discernamantul unei persoane care a lasat un testament sau care a incheiat un act contestat in instanta de rude sau alte persoane, ea efectuandu-se de catre o comisie formata din medici legisti, in baza unor acte medicale. In acelasi cadru al proceselor civile, expertiza, impreuna cu declaratii ale martorilor, poate constitui proba in dosar.
Procedura va fi insa aplicata si in cazul procurorului Panait, in urma solicitarii formulate de procurori, medicii legisti trecand la efectuarea expertizei, in baza datelor privind antecedente sociale ale sinucigasului, retete, diagnosticari medicale si orice alt act care ar putea elucida starea psihica a magistratului inaintre de actul sau final.
Valeriu Stoica: -o expertiza cel putin ciudata-
In opinia lui Valeriu Stoica, intentia procurorului general al Romaniei, Joita Tanase, de a initia o expertiza psihiatrica in cazul procurorului Cristian Panait, este -cel putin ciudata-.
-Este cel putin ciudat faptul ca se incearca, acum, printr-o asemenea expertiza psihiatrica post mortem, sa se acrediteze ideea ca aceasta sinucidere nu a fost cauzata de presiunile facute asupra procurorului Cristian Panait, ci de labilitatea lui psihica-, a precizat Stoica.
Presedintele PNL a afirmat ca oficialii Ministerului Public incearca -sa duca opinia publica pe o pista falsa, in loc sa finalizeze ancheta care se desfasoara privind cauzele mortii procurorului Cristian Panait-.
Ervin Szekely acuza, voalat, o manipulare
La randul sau, deputatul UDMR Ervin Szekely, de profesie jurist, a declarat ca cererea procurorului general -sugereaza- faptul ca Panait nu a fost -in deplinatatea facultatilor mintale- si, ca atare, -toate actele incheiate de acesta, inclusiv urmarirea penala in cazul procurorului Lele sau a deputatului PSD Viorel Gheorghiu sunt nule-.
-Ma tem ca prin solicitarea de a se face o expertiza psihiatrica a procurorului Panait, procurorul general poate fi suspectat ca urmareste anularea efectelor actelor juridice emise de procurorul Panait-, a apreciat deputatul UDMR.
Ervin Szekely crede ca, din punctul de vedere al stabilitatii juridice, -este periculos- sa fie contestate ulterior actele juridice ale unui procuror care a exercitat in mod legal atributiile de serviciu.
Szekely a precizat insa ca procurorul general are dreptul, din punct de vedere juridic, sa solicite o expertiza psihiatrica a procurorului Panait, dar ar trebui sa ceara si parerea medicilor legisti, care sa precizeze in ce masura o asemenea expertiza mai este posibila si relevanta.