Home Actualitate Părinții care își lasă copiii în grija statului, obligați la muncă...

Părinții care își lasă copiii în grija statului, obligați la muncă în folosul comunității

DISTRIBUIŢI

Părinții care își abandonează copiii și îi lasă în grija instituțiilor statului ar putea fi obligați să presteze muncă în folosul comunității iar în cazul în care refuză, vor primi amenzi usturătoare. Măsura, gândită ca o formă de responsabilizare, este în stadiul de proiect pentru modificarea Legii 272/2004 privind protec­ția și promovarea drepturilor copilului, prezentat și dezbătut public de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Părinții care mai au însă în grijă alți copii și cei care au probleme de sănătate nu vor fi sancționați. Familiile cu probleme vor fi monitorizate în acest sens de specialiștii de la direcțiile specializate pentru protecția copilului.
Directorul general de la Direcția pentru Protecția Copilului din Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Elena Tudor, a declarat că detaliile legate de această măsură vor fi cuprinse în acte normative subsecvente.
„În niciun caz nu vor fi obligați la muncă în folosul comunității părinții care mai au în grijă alți copii, care au probleme de sănătate. Deci, această prevedere se aplică exclusiv părinților apți de muncă și care manifestă dezinteres pentru creșterea și îngrijirea copilului. ?ê?£i, așa cum știm, este obligația oricărui părinte să aibă grijă de propriul copil și este în primul rând responsabilitatea lui. Or dacă nu vrea nici să muncească, nu vrea nici să se ocupe de copiii lui, nu cred că este obligația statului să se ocupe de copil fără să îl implice și pe părinte“, a spus Elena Tudor, citată de Mediafax.
Proiectul de lege propune și introducerea de sancțiuni pentru direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, care au responsabilitatea de a monitoriza familiile cu probleme și de a interveni atunci când este cazul. O altă propunere vizează introducerea obligativității ca părinții să participe la ședințele de consiliere efectuate de direcția generală de asistență socială și protecția copilului, atunci când minorul săvârșește fapte penale și nu răspunde penal.
Statisticile neoficiale arată că peste 6.000 de copii sunt lăsați în grija statului, în orfelinate sau la direcțiile pentru protecția copilului.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.