Home Actualitate -Parktronic- – parcare cu plata cu iz de creditare mascata

-Parktronic- – parcare cu plata cu iz de creditare mascata

DISTRIBUIŢI

Motivand ca sunt satui de autovehiculele parcate pe trotuare si pe spatiile verzi, consilierii aradeni au decis ca Primaria sa concesioneze activitatea de amenajare si exploatare a parcarilor publice catre o firma privata romano-germana din Arad: Belsirim Automotive. Desi a dat asigurari ca sistemul de parcare, botezat -Parktronic-, va asigura o mai mare fluiditate a circulatiei si va aduce sume importante la bugetul local, Primaria nu a reusit nimic din aceste lucruri, ci a instituit un sistem care da dureri de cap soferilor. Scormonind in culisele afacerii, bazata pe plata in avans a locului de parcare, se observa ca noul sistem impus de edilii Aradului miroase de la o posta a creditare mascata in favoarea Belsirim Automotive SRL.

Banii inainte!

Conform contractului incheiat cu Primaria, firma aradeana a concesionat pentru 10 ani parcarile municipiului. Prin contract, firma a preluat (deocamdata!) 72 de strazi, in care a amplasat aparate de taxare germane, obligandu-se sa achite bugetului local 30% din incasarile anuale, dar nu mai putin de 2,5 miliarde de lei. Lumea care nu cunoaste sistemul va spune -Bravos!-. Insa cei care s-au lovit de afacerea de la Arad realizeaza ca aceasta e avantajoasa doar pentru Belsirim. Conform regulamentului de parcare, automobilistii (inclusiv cei care tranziteaza orasul) trebuie sa cumpere un card cu cip sau sa achite in avans un abonament lunar. Inclusiv taximetristii aradeni, care platesc deja taxe la Primarie, sunt obligati sa plateasca parcarea.

Primul semn de intrebare al -Parktronic- il reprezinta obligarea automobilistului care parcheaza in Arad sa cumpere cardul cu cip platind in avans 120.000 de lei. Astfel, si soferii in tranzit sunt obligati sa cumpere cardul, desi nu epuizeaza intregul credit. Nemultumiti de nivelul taxelor (6.000 lei/ora), de sanctiunile drastice, de marcarea locurilor de parcare in contradictie cu regulile de circulatie si de plata in avans a serviciilor, oamenii au inceput sa puna sub semnul intrebarii utilitatea publica a sistemului.

Roti blocate chiar si cu taxele de parcare achitate

Conform regulilor impuse, parcarea autovehiculelor in unghi de 45 de grade este permisa in Arad doar in zonele necirculate. In rest, ea se va efectua doar conform marcajelor, paralel sau perpendicular cu bordura (functie de strada). Taxarea opereaza de luni pana vineri, intre orele 8 si 20 si sambata intre orele 8 si16, parcarea fiind gratuita duminica, in sarbatorile legale si in afara orarului zilnic. Insa soferii care nu au habar de aceste reguli risca sa se trezeasca cu rotile blocate sau cu masina ridicata.

Dovedind ca sistemul este favorabil doar concesionarului, soferii care au parcat regulamentar masinile, au si card, dar au omis sa afiseze in loc vizibil (pe bord) tichetul de parcare sau abonamentul, risca sa se trezeasca cu rotile blocate, situatie in care vor plati 200.000 de lei si o penalizare de 50.000 de lei pentru fiecare ora inceputa.

O alta regula aberanta este aceea conform careia o masina care a avut rotile blocate peste trei ore va fi ridicata. Pentru recuperarea masinii soferii vor merge la sediul Belsirim, unde vor achita 1.200.000 de lei, la care se adauga 500.000 lei/zi inceputa (n.r. – la sumele mentionate se adauga TVA). Insa in afara cardurilor exista si un sistem lunar de abonamente, platite tot in avans: 100.000 de lei (stationare doar pe o strada) si 1.000.000 de lei (stationare pe toate strazile).

Coroborand cele peste 15.000 de automobile existente in Arad si cele alte cateva mii care tranziteaza lunar municipiul cu suma minima pe care Belsirim va fi obligata sa o verse in contul Primariei, realizam cat de profitabila este afacerea. Si mai ales pentru cine.

ANPC da verdictul: -Practica abuziva-

Dovada ca sistemul de la Arad -miroase- sta un proces-verbal intocmit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului Arad, care subliniaza ca obligarea la plata in avans a unor servicii impuse constituie -o practica abuziva-. ANPC Arad mai sustine ca Belsirim a fost sanctionata si pentru ca nu informeaza corect si complet consumatorii cu privire la conditiile impuse prin regulamentul de parcare. -Modul in care a aparut regulamentul ridica semne de intrebare-, a sustinut Ion Harlau, inspector-sef adjunct al ANPC Arad. El a aratat ca Belsirim a fost sanctionata pentru aceste neajunsuri, insa oficialii firmei au contestat contraventia.

Incercand sa obtinem de la primarul Aradului, Dorel Popa (pastor baptist si presedintele PSD Arad), explicatii vizavi de sistemul impus, am avut surpriza sa aflam ca acesta este in concediu in SUA. In lipsa primarului, seful sau de cabinet, Marian Gheorghe, a subliniat ca -sistemul nu e perfect, ci e perfectibil-.

Vizavi de frecventa cu care Belsirim plateste municipalitatii suma contractuala, sursa citata a raspuns sec: -Nu stiu sigur-. Despre maniera in care municipalitatea controleaza incasarile Belsirim, cata vreme in administratia firmei nu exista un oficial al municipalitatii, Marian Gheorghe a sustinut ca -exista diverse modalitati de verificare-.

Intrebat daca legaturile de afaceri ale patronului de la Belsirim cu membri din PSD Arad au contribuit la alegerea firmei acestuia in afacerea -Parktronic-, sursa citata nu a negat ca boss-ul de la Belsirim are afaceri cu anumiti politicieni locali, dar a precizat ca acest aspect nu ar fi influentat in nici un fel decizia edililor municipiului: -E adevarat (n.r. – ca exista relatii de afaceri intre patronul de la Belsirim si politicieni locali din PSD), insa pana la a ne gandi ca au existat anumite jocuri sau manevre ca sa castige este cale lunga-.

Adrian Dica, directorul Belsirim Automotive, a sustinut ca afacerea e favorabila aradenilor si municipalitatii si a adaugat ca firma pe care o reprezinta a investit 30 miliarde de lei in aparatele de taxare germane si in logistica aferenta, suma care va fi recuperata in maximum cinci ani.

Incercand sa ne convinga ca afacerea nu e atat de profitabila pentru Belsirim, Dica a spus ca -din veniturile incasate lunar de pe urma celor aproximativ 3.000 de locuri de parcare existente, numai o cincime revin firmei-. Intrebat cum isi pot recupera banii soferii care tranziteaza Aradul daca nu au epuizat toti cei 120.000 de lei, Dica a aratat ca acestia sunt obligati sa mearga la sediul Belsirim. Rugat sa comenteze acest aspect, Dica a aratat ca i se pare normal, fara a putea insa explica logic de ce, pe banii lor, oamenii sunt obligati sa consume bani, nervi si mai ales timp. Fara comentarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.