Home Actualitate Patronatele joacă alba-neagra cu alimentația copiilor

Patronatele joacă alba-neagra cu alimentația copiilor

DISTRIBUIŢI

Când unii au răsuflat ușurați că, gata, s-ar fi putut spune că în sfârșit știm ce alimente nu le sunt recomandate elevilor, acum cei de la Federația Patronală din Industria Alimentară înoată împotriva curentului. Ei se agață de unele artificii lingvistice, astfel încât legea care deja a fost emisă să nu aibă atașată lista cu produsele interzise la vânzare în școli, ci să fie o listă cu produse recomandate. Inițiatorii legii sunt deciși să meargă până la capăt.
Cu sau fără voia patronatelor, care se consideră atacate în interesele lor economice odată cu adoptarea listei cu alimentele interzise, legea a trecut toate etapele legislative. Nutriționiștii consideră proiectul unul benefic, care ar aduce România în rândul țărilor europene.

Potrivit legii, sub denumirea de alimentație sănătoasă se înțelege acel mod de alimentație dovedit științific a fi optim sănătății omului, iar prin aliment nerecomandat preșcolarilor și școlarilor se înțelege un aliment cu aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății (grăsimi, sare, îndulcitori, aditivi alimentari), în detrimentul compușilor cu efect benefic (fibre, vitamine, minerale). De asemenea, meniurile servite în cantinele sau locațiile asimilate cu cantinele din unitățile de învățământ vor fi avizate de către specialiștii în nutriție, acreditați de Ministerul Sănătății Publice. Deputatul Mircia Giurgiu, inițiatorul legii, spune că nu pricepe motivele pentru care și oficialii MS și-au schimbat în ultima săptămână poziția. Giurgiu spune că, dacă până acum cei de la minister au fost corecți , acum trag de timp și apelează la tot soiul de artificii. În opinia deputatului, nimeni nu ar trebui să se substituie legii, atâta vreme cât deja comisia desemnată s-a pronunțat în privința utilității legii.

Romalimenta se încăpățânează

Totuși, cei de la Federația patronală din industria alimentară Romalimenta trag de timp cât de mult pot. Chiar dacă ei spun că sprijină inițiativa privind alimentația sănătoasă în școli, consideră că ar fi mai utilă o listă cu alimentele recomandate copiilor și comercializate în unitățile de învățământ, decât una cu produsele interzise. Cei de la Romalimenta consideră că Legea 123/2008 trebuie amendată, trecând de la abordarea strict restrictivă, prohibitivă, la una pozitivă, prin elaborarea unei liste cu alimentele recomandate pentru comercializare în școli. Romalimenta consideră, însă, că o listă cu alimentele interzise la comercializarea în chioșcurile din școli este foarte greu de elaborat și ar putea face legea inaplicabilă. Deputatul Giurgiu îi contrazice pe cei de la Romalimenta, argumentând că aceasta este treaba nutriționiștilor din comisie, cărora nu li se pare imposibil să întocmească lista cu produsele interzise și nu recomandate. Și asta pentru că recomandarea nu poate avea caracter de lege și poate fi oricând încălcată.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.