Parchetul General a inceput astazi urmarirea penala impotriva celor vinovati pentru tragedia de la Mihailesti. Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica considera ca principalii vinovati sunt patronii firmelor de transport Mihtrans si Ney Trans – Mihai Guna si Ionel Neagoe. Cei doi sunt acuzati pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere si infractiuni la protectia muncii.
Mihai Guna este patronul firmei care detinea tirul in care erau transportate ingrasamintele. Societatea sa comerciala fusese contractata de catre beneficiarul transportului. Cu toate acestea, soferul care conducea autotrenul era angajat al lui Neagoe la societatea Ney Trans.
Anchetatorii au specificat faptul ca cei doi transportatori ai incarcaturii de azotat de amoniu care a explodat la Mihailesti au fost deja audiati in calitate de invinuiti. De asemenea, oamenii legii mai spun ca cercetarile continua in acest caz. Ancheta asteapta rezultatele expertizei fizico-chimice care este realizata de specialistii din Ministerul Apararii Nationale si SRI. Totodata, este asteptat si raportul care urmeaza sa fie intocmit de inspectorii pentru munca.
Pe 24 mai, in localitatea buzoiana Mihailesti, un tir care transporta 20 de tone de azotat de amoniu a luat foc, iar incarcatura a explodat. Aproape 20 de persoane si-au pierdut viata, iar 11 au fost ranite. Ancheta a fost contestata de mai multe rude ale victimelor si de societatea civila datorita grabei cu care a fost demarata pentru a se permite repararea drumului. Multe dintre probele de la fata locului au fost ingropate sub asfalt, iar jandarmii au izolat zona abia dupa doua zile, la cererea ministrului justitiei.
In primul moment al anchetei se oscila intre a arunca vina pe conducerea de la Doljchim – producatorul ingrasamintelor, patronii Mihtrans – transportatori sau beneficiarii finali. SNP Petrom, care detine combinatul de la Craiova, a sustinut nevinovatia managerilor sai, dar i-a schimbat la scurta vreme dupa acest scandal. Anchetatorii l-au bagat atunci in carti si pe patronul unei alte firme la care era angajat soferul autotrenului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane