Directia de Control Financiar Suceava impreuna cu Garda Financiara a judetului au stabilit, in urma verificarilor finalizate de cateva zile, ca societatea Nord Club Foresta, patronata de celebrul Eugen Hutu, care diriguieste soarta echipei de fotbal -Foresta Suceava-, fosta divizionara A, are datorii la stat de peste 30 miliarde de lei. Organele statului au mai stabilit ca nici evaziunea fiscala nu lipsea din -curtea- omului de fotbal, aceasta atingand in cateva luni de zile nivelul de aproape opt miliarde de lei. Mai mult, Comisia de control a stabilit ca transferurile efectuate de catre conducerea echipei sunt ilegale, in urma lor statul fiind iarasi prejudiciat prin neincasarea TVA de sute de milioane de lei.
Evaziunea fiscala a lui Eugen Hutu: 7,7 miliarde de lei
Societatea comerciala Nord Club Foresta SA a facut o evaziune fiscala de 7,7 miliarde de lei. Aceasta este concluzia verificarilor efectuate in lunile octombrie-noiembrie, de catre comisarii Garzii Financiare si specialistii Directiei Controlului Financiar Fiscal din cadrul Directiei de Finante, asupra evidentei financiar-contabile a societatii, de la infiintare si pana in prezent. La cele 7,7 miliarde de lei, prejudiciu adus bugetului de stat de catre firma administrata de Eugen Hutu, finantistii au calculat majorari de intarziere de 8,9 miliarde de lei, astfel incat obligatiile fiscale suplimentare ale SC Nord Club Foresta SA catre buget, evidentiate de echipa de control, ating cifra de 16,4 miliarde de lei. Astfel, s-au calculat suplimentar 2,9 miliarde de lei la TVA, 4,6 miliarde de lei la impozitul pe venit, 130 milioane de lei la Fondul de solidaritate si 80 milioane de lei la Fondul pentru sustinerea invatamantului. Prejudiciul adus bugetului de stat de firma suceveana, care a fost infiintata cu scopul de a sprijini fotbalul, are la baza neinregistrarea unor venituri. Echipa de control a depistat venituri neinregistrate din vanzarea jucatorilor de fotbal in perioada 1999-2001 si venituri neinregistrate din inchirierea de terenuri pentru amplasare de chioscuri in perioada 2000-2001. De asemenea, conform raportului finantelor, societatea a beneficiat de deducere de TVA, in baza unor facturi false, si de deducere de TVA pe baza unei prorate calculate eronat in perioada 2000-2001. Verificarile au mai scos in evidenta neimpozitarea tuturor veniturilor realizate de angajatii societatii, necalcularea TVA la vanzarea unui apartament de catre SC Nord Club Foresta SA, in anul 2000, calcularea eronata a Fondului de solidaritate si calcularea eronata a Fondului de sustinere a invatamantului. Echipa de control a stabilit ca obligatiile fiscale totale ale Nord Club Foresta catre bugetul de stat se ridica la 27,9 miliarde de lei. In urma acestui control, administratorul societatii, Eugen Hutu, s-a ales cu o plangere penala, fiind acuzat de savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, conform Legii 87/1994, articolele 11, 12 si 13. Plangerea penala a fost depusa ieri la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava, de catre cei de la Directia Controlului Financiar Fiscal.
Transferuri nelegale cu jucatori pe axa Dinamo – Rocar – Craiova
Raportul incheiat de Fisc atrage atentia si asupra modului in care Foresta si-a vandut jucatorii pe piata fotbalului autohton. Concluzia este cat se poate de clara. Potrivit contractelor verificate, s-a stabilit ca o serie intreaga de jucatori au fost vanduti nelegal. Astfel, -incasarea sumelor rezultate in urma transferurilor la echipe din tara si din strainatate a fost realizata fara o imputernicire sau delegare prin Asociatia Sportiva FC Foresta Falticeni, lucru nejustificat, deoarece dreptul de folosinta a jucatorilor face parte exclusiv din patrimoniul societatii sucevene-.
Este analizat din punct de vedere financiar transferul fundasului Mircea Minescu la echipa Rocar Bucuresti pentru 1,1 miliarde de lei. Ulterior, echipa moldoveana renunta, printr-un act emis in numele firmei Nord Club, -la pretentia materiala asupra AS Rocar-. Un alt jucator, Mihai Baicu, este transferat in toamna anului trecut in strainatate. De pe urma -miscarii-, pe langa cele aproape sapte miliarde de lei, pretul vanzarii, firma suceveana si-a mai tras un pesches de 2,4 milioane de lei fara absolut nici o justificare. Transferul lui Semeghin la FC Dinamo, facut pe gratis pentru preluarea datoriei de 100.000 de dolari pe care moldovenii o aveau catre Universitatea Craiova, este de asemenea considerat, de catre echipa de control a statului, nelegal pentru ca in contabilitatea clubului din Suceava nu s-au gasit inregistrate debite fata de clubul sportiv din Banie. In acelasi mod s-a procedat si cu fotbalistul Gavrilescu, venitul transferului catre Astra Ploiesti nevazand albul hartiilor. In incercarea noastra de a-l contacta telefonic pe Eugen Hutu, ne-am lovit permanent de propria-i casuta telefonica. In schimb, surse din Ministerul Finantelor ne-au declarat ca autoturismul Mercedes al patronului sucevean se afla deja in sechestru, fiind garat in curtea Directiei de Finante a Judetului Suceava.
Primaria din Suceava trage ponoasele contractului cu Hutu
Curtea de Conturi sesiza in raportul de activitate pentru anul trecut ca, in urma derularii contractului de asociere dintre Consiliul Local si firma lui Hutu, edilii locali s-au trezit cu o paguba de peste un miliard de lei. Prejudiciul a fost cauzat de neplata a 1% din profitul net rezultat din afacerile de inchiriere a celor 80 de spatii comerciale pe care Primaria le adusese ca aport la constituirea societatii sucevene. Astfel, ca rezultat al nemultumirilor, o comisie a Primariei impreuna cu trupe de jandarmi au trecut de saptamana trecuta la recuperarea Bazarului Suceava, teren care se intinde pe mai multe hectare, pentru administrarea acestuia.