Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.
Cu un bogat istoric, până la forma, culorile şi semnificaţiile actuale, tricolorul a apărut în timpul Revoluţiei de la 1848 şi a însoțit apoi, permanent, lupta românilor pentru atingerea idealului statului național unitar, al României moderne.
În contextul împlinirii, în acest an, a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Drapelul Naţional dobândește o şi mai accentuată valoare simbolică, de omagiere a sacrificiului eroilor români, fiind arborat la toate evenimentele organizate de misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale ale României pentru marcarea acestui Centenar.
Totodată, pentru milioanele de români din afara granițelor, drapelul național rămâne emblema apartenenței de neam, a identităţii spirituale şi culturale, consideră Ministerul Afacerilor Externe.