Dupa ce a luat fara sa plateasca o cantitate insemnata de benzina si motorina, pe baza unui gaj constand intr-o locomotiva, omul de afaceri Constantin Cuciureanu a reusit -performanta- de a insela PECO pentru a doua oara, prin inlocuirea locomotivei evaluate cu o alta, mult mai veche si mai uzata.
Societatea Com Claudia a cumparat, in 1999, de la societatea comerciala PECO SA Botosani, o cantitate insemnata de produse petroliere (benzina si motorina), a carei valoare totala este de 1,5 miliarde. Plata produselor cumparate trebuia facuta, potrivit contractului, in termen de o luna, in numerar, cecuri, ordine de plata vizate de banca cumparatorului sau prin garantie de plata bancara. Fostul director al PECO, Ioan Ciotir, accepta un gaj mobiliar, constand intr-o locomotiva LDH 700 CP, expertizata, la cererea Com Claudia, de -Grup Expert- Ltd. Botosani. Locomotiva evaluata era fabricata in anul 1987, de catre fosta Uzina -23 August- Bucuresti, actuala Faur.
In momentul constituirii propriu-zise a gajului, Com Claudia depoziteaza pe liniile ferate ale PECO o cu totul alta locomotiva decat cea evaluata. Noua locomotiva -aruncata- societatii PECO este cu noua ani mai veche decat cea evaluata. Reprezentantii PECO sustin ca, potrivit contractului, actul de garantie isi putea produce efectele numai cu acordul PECO, iar acesta ar fi reprezentat titlu executoriu, in caz de neplata a datoriei de 1,5 miliarde de lei.
PECO a utilizat toate metodele de recuperare a contravalorii produselor petroliere vandute in urma cu aproape trei ani firmei lui Cuciureanu, insa ultima solutie pentru recuparea prejudiciului a fost instanta. Conducerea PECO sustine ca, din momentul livarii produselor, Com Claudia a emis patru bilete la ordin, care au fost introduse in banca, insa au fost refuzate la plata, din lipsa disponibilitatilor banesti in conturile firmei lui Cuciureanu. Biletele la ordin au fost investite cu titlu executoriu, insa nici in acest mod PECO nu si-a incasat sumele. Cu toate ca nu au primit banii, reprezentantii PECO refuza si, la aceasta data, sa accepte locomotiva ca moneda de schimb pentru combustibilul livrat in 1999, pentru faptul ca valoarea utilajului aflat pe liniile lor este mult mai mica de 1,5 miliarde. -Locomotiva nu are nici o legatura cu raportul de evaluare si cu contractul de gaj notarial-, sustin reprezentantii PECO.
Constantin Cuciureanu si Ioan Ciotir au facut, pana de curand, obiectul unei anchete penale, insa procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul celor doi.