La cei 82 de ani ai sai, brasoveanca Lidia Dorneanu are amintiri cat pentru doua vieti. Batrana profesoara de filozofie a vizitat aproape toate locurile sfinte din lume. Varsta nu-i mai permite sa calatoreasca decat cu ajutorul imaginatiei. Toate amintirile din pelerinajele sale sunt adunate in caiete cu insemnari de calatorie. Si nu-s putine. Israel, Italia, Franta, Grecia, Olanda, Belgia si Anglia sunt doar cateva dintre tarile prin care Lidia si sotului ei, Nichifor Dorneanu, au calatorit.
-Poarta de Aur- il asteapta pe Iisus
Cele mai frumoase amintiri ale Lidiei sunt din Israel. Si-a dorit din tot sufletul sa viziteze Tara Sfanta. Nu i-a fost greu sa-si convinga sotul, pentru ca si el avea aceeasi dragoste pentru calatorii. In cele sase saptamani cat au stat in Israel, au vizitat tot ce si-au dorit. Incepand cu cele doua moschei ale Ierusalimuluui si terminand cu Muntele Tabor. -Ierusalimul, ca mai toate orasele din Israel, este impartit in orasul nou si orasul vechi. Orasul nou, care este capitala, este mai putin interesant decat orasul vechi. Orasul vechi este inconjurat de un zid si are sapte porti. Pe sase dintre ele se circula, cea de-a saptea, ?çPoarta de Aur?ê, fiind inchisa pana la a doua venire a lui Iisus. Sunt foarte multe lucruri care te impresioneaza in Ierusalim. Dar cea mai vizitata este Biserica Sfantului Mormant. Biserica se afla la capatul Drumului Crucii si contine mormantul Fiului Domnului-, spune Lidia, incercand sa-si aminteasca locurile prin care a trecut.
Moscheea venerata de trei religii
De fiecare data cand mergea intr-un loc interesant, Lidia isi insemna impresiile in carnetele sau caiete. Acum, la batranete, le rasfoieste cu emotie. Cateodata trebuie sa se uite peste insemnari pentru a-si aminti anumite lucruri. Dar sunt si lucruri de care isi aminterste foarte repede, pentru ca au impresionat-o profund. -Unele locuri nu poti sa le uiti. De exemplu, cele doua moschei ale Ierusalimului. Prima dintre ele, Omar, este a treia moschee din lume ca importanta, dupa Mecca si Medina. Aceasta moschee este venerata de toate trei religiile monoteiste. Se considera ca acolo a fost aranjat altarul de jertfa al lui Avram, acolo a fost centrul templului si de acolo a zburat spre cer Mahomed, calare pe calul sau, Burak. Cea de-a doua moschee, El Aska, este si ea deosebit de frumoasa prin arhitectura-, povesteste Lidia, rasfoindu-si insemnarile.
Capela Sfantului Mormant
Un alt loc pe care Lidia a tinut enorm sa-l viziteze a fost Drumul Crucii. -Via Dolorosa-, asa cum ii spun localnicii, are aproape doi kilometri. Este un drum foarte greu de reconstituit, pentru ca urca tot timpul. Fiecare din cele 14 popasuri facute de Iisus pe acest drum este insemnat cu cate o biserica-, spune Lidia. A vizitat toate cele 14 popasuri, mergand pana la capatul drumului. Pana la Biserica Sfantului Mormant. -Biserica Sfantului Mormant este ridicata pe Golgota. Nu este o biserica stralucitoare prin arhitectura sau prin ornamente. Are mai degraba un aer auster. Preotii spun ca frumusetea ei consta tocmai in simplitate si vechime. Capela din interiorul bisericii are doua parti: Capela Ingerului si Capela Sfantului Mormant. In cea de-a doua Capela exista o nisa in zid. Plecand putin capul, pot intra acolo numai trei sau patru persoane. Este locul mormantului lui Iisus Hristos, acoperit cu o lespede de marmura-, povesteste Lidia.
Vin de Cana
-Cana este localitatea unde Iisus Hristos si-a aratat pentru prima data latura divina. Acolo a transformat apa in vin, in timpul unei nunti. Fiecare om sosit la Cana primeste gratuit un paharel de vin. Insa noi am vrut sa facem o surpriza prietenilor de acasa. Am cumparat o sticla de vin de Cana, pe care l-am servit de ziua aniversarii nuntii noastre. Surpriza a fost totala. Este una dintre cele mai frumoase amintiri ale noastre-, povesteste Lidia cu umor.
Manastirea romaneasca din Israel i-a lasat o amintire foarte frumoasa Lidiei. -Cand am ajuns la poarta manastirii si ni s-a vorbit in romaneste, ne-am simtit ca acasa. Am stat o noapte si o zi. Maicutele de acolo sunt foarte primitoare, iar mancarea a fost excelenta-, povesteste Lidia.
Picturi din memorie
O tara pe care Lidia a indragit-o a fost Italia. A fost impresionata de Venetia. Un colt din oras sta acum pe unul dintre peretii casei Lidiei. A fost atat de impresionata, incat l-a pictat asa cum si l-a amintit. Sunt si alte tablouri pe care Lidia le-a pictat din memorie. De exemplu, Gradina Ghetsemani, cu vedere spre Ierusalim, impodobeste camera Lidiei. Pentru ca femeii i-a placut sa aiba cat mai multe lucruri care sa-i aminteasca de calatoriile ei.
Amintiri din locuri sfinte
Pe langa caietele si tablourile sale, batrana mai are si o serie de obiecte aduse chiar din locurile pe care le-a vizitat. Din Israel, Lidia are o frumoasa scoica, in interiorul careia este sculptata in sidef imaginea Nasterii Domnului. Din Italia, ea are o masuta cantatoare si o gondola in miniatura. -Mi-a placut sa iau cate ceva din fiecare tara pe care am vizitat-o. Acum, cand ma uit la ele, mi-este mai usor sa retraiesc acele clipe-, spune Lidia, cu nostalgie in glas. Caietele, tablourile, suvenirurile, pozele barbatului sau decedat, toate alcatuiesc acum universul Lidiei. Isi petrece timpul citind caietele pe care le-a scris cu ani in urma. Stie ca poate sa mearga in pelerinaj prin locurile sfinte si numai cu gandul.