
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii octombrie 2018, de 9.171 persoane, în creştere uşoară, cu 18 persoane, faţă de finele lunii precedente, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), transmite AGERPRES. Statistica nu cuprinde pensia medie pentru militarii (MApN, SRI, SPP etc.) și angajații Ministerului De Interne.
Cei mai mulţi, respectiv 3.611, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora a fost de 17.132 lei, din care 15.897 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. 1.814 de foști angajați ai personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau de o pensie medie de 3.998 lei iar 813 funcționari parlamentari încasează o pensie medie de
+4.371 de lei (2.654 lei suportaţi de la bugetul de stat).
Spre comparație, un medic pensionat după ce a cotizat la fondul de pensii timp de peste 40 de ani primeşte o pensie de 1.402 RON (net) iar un profesor de liceu pensionat după ce a cotizat peste 37 de ani primeşte o pensie de 1.034 RON. Una din cele mai mari pensii din sistemul medical este cea a profesorului Leon Dănăilă, care a făcut în cariera sa peste 36.000 de operații pe creier și are o pensie de doar 2600 lei. Nu e de așteptat ca medicii să emigreze?
Vezi ce alte pensii uriașe au și aviatorii, inspectorii Curții de Conturi, grefierii, diplomații, AICI.
Din cât spune numele, pensia de serviciu presupune posibilitatea rechemării în activitate, și astfel se justifică. Că e de neînțeles de ce nu sunt rechemați în activitate, în condițiile în care se plânge întreaga societate de lentoarea actului de justiție, corect. Poate acum în an electoral o să avem platforme cu astfel de propuneri de rechemare în activitate.