Consiliul Superior al Magistraturii a luat act, miercuri, de cererea de pensionare înaintată de magistratul Florică Duță, de la Curtea de Apel București, care judecă dosarul în care Dan Voiculescu și alte 12 persoane sunt acuzați de fapte de corupție privind privatizarea ICA.
Cererea de pensionare, alături de avizul CSM și documentația aferentă, vor fi trimise președintelui Traian Băsescu. Doar președintele României are dreptul de a decide dacă va semna decretul prezidențial de eliberare din funcție prin pensionare în cazul oricărui magistrat.
Florică Duță, președintele completului de la Curtea de Apel București care judecă dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Aliemntare, a formulat în 1 iunie o cerere de pensionare, depusă la Consiliul Superior al Magistraturii.
Și judecătorul Stan Mustață, judecat pentru fapte de corupție și care a făcut parte din completul de la Curtea de Apel București care judecă dosarul ICA, a înaintat CSM, în 12 mai, o cerere de pensionare. Analizarea cererii lui Stan Mustață a fost amânată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii până la soluționarea definitivă a dosarului în care magistratul este acuzat că ar fi cerut și primit bani pentru soluționarea favorabilă a mai multor dosare penale.
Magistratul Stan Mustață a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, alături de el fiind deferită justiției și grefiera Mariana Curea, de la aceeași instanță, ambii în stare de arest preventiv.
Pe 30 aprilie, judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, care i-ar fi fost complice, au fost arestați preventiv, în urma unei decizii a Curții de Apel București.
La termenul din 15 aprilie, al dosarului ICA, avocații au cerut ca decizia luată de prima instanță, respectiv Tribunalul București, prin care s-a respins restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmăririi penale, să fie reanalizată de un judecător, în Camera Preliminară de la Curtea de Apel București.
De asemenea, avocații au formulat mai multe excepții și cereri, printre acestea fiind și o solicitare de anulare a Hotărârii de Guvern 290/2002, prin care Institutul de Cercetări Alimentare a fost trecut din proprietatea statului în proprietate privată.
Completul de judecată, din care făcea parte și Stan Mustață, trebuia să se pronunțe la termenul din 29 aprilie în cazul acestor excepții, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza reținerii judecătorului.
La termenul din 8 aprilie, Stan Mustață formulase o cerere de abținere în dosarul ICA. Judecătorul arăta că, în urma unor materiale de presă „neadevărate”, în care se relatează presupuse interese ale sale în acest dosar, formulează cererea de abținere, pentru eliminarea oricăror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsă, astfel că Stan Mustață a continuat să judece acest dosar.
În 26 septembrie 2013, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu și Flavius Adrian Pop au fost condamnați la șase ani de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnișoru, instanța a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.
Sentința a fost contestată la Curtea de Apel București, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Dan Voiculescu și alte 12 persoane au fost trimiși în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.