Home Actualitate Pentru ca tot sunt platiti, unii recenzori fac si pe postasii

Pentru ca tot sunt platiti, unii recenzori fac si pe postasii

DISTRIBUIŢI

– Primarul unei comune din Vrancea considera ca, daca tot sunt platiti, recenzorii pot sa deruleze si alte activitati cu ocazia recensamantului, obligandu-i sa fie si postasi sau perceptori.

– Intr-un cartier marginas al municipiului Cluj-Napoca, recenzorii n-au putut afla de la tigani decat anotimpul in care s-au nascut. Multi dintre ei n-au avut niciodata acte de identitate, dar se declara maghiari, pentru a beneficia de legitimatie.

– Angajatii din sistemul de siguranta nationala se declara functionari publici, dar unii recenzori speciali ii mai intreaba, in gluma, -cu ce grad?-

In comuna vranceana Vintileasca se inregistreaza o situatie anormala in ceea ce priveste recensamantul. Doua cadre didactice, Stana Georgescu, sotia viceprimarului din comuna, si Elena Stoian au reclamat faptul ca primarul le-a cerut sa distribuie, in timpul recenamantului, tablite cu numerele caselor si niste adrese Protectia si Stingerea Incendiilor (PSI). -Primarul ne-a spus ca suntem obligati sa facem acest lucru. Pe langa faptul ca ne-a impus sa distribuim aceste placute si aceste adrese, primarul ne-a spus sa incasam si niste bani: 22.000 lei pentru o placuta si 1.500 lei pentru fiecare adresa PSI. Atunci i-am spus primarului ca aceste lucruri nu intra in atributiunile noastre de recenzori si, in plus, i-am explicat acestuia ca nu putem incasa niste sume de bani, pentru Primarie, fara a elibera chitante. Multi dintre cetateni, mai ales cei saraci, sunt tentati sa nu deschida usile, fiindca nu au bani pentru aceste placute-, se arata intr-o scrisoare a Stanei Georgescu, adresata redactiei noastre.

Ieri, reporterii nostri au incercat sa-l contacteze pe primarul comunei Vintileasca, Ion Popescu, insa acesta nu a fost de gasit. La telefon a raspuns, insa, viceprimarul comunei, Marian Georgescu, sotul Stanei Georgescu, care a confirmat faptul ca in aceasta perioada, la Vintileasca, recenzorii impart placute si adrese PSI contra unor sume de bani. -Eu am discutat cu primarul despre aceste lucruri, insa el a tinut mortis ca recenzorii sa duca placutele in timpul recensamantului-, sustine viceprimarul Georgescu.

Comisia judeteana de recensamant a fost informata despre acest caz, iar secretarul Prefecturii, Costel Mandrila, a declarat ca ceea ce se intampla la Vintileasca nu este normal.

Somerii si casnicii nu se inghesuie sa castige un ban ca recenzor

Un alt aspect interesant, care ar putea fi relevat de recensamantul in curs, este acela ca in Romania, majoritatea somerilor romani s-au obisnuit cu acest statut, uitand ce inseamna sa muncesti. Un exemplu semnificativ vine tot din Vrancea, unde doar 133 de someri s-au facut recenzori. La fel, nici persoanele casnice nu s-au inghesuit sa ia parte la recensamant si sa castige astfel un ban in plus, numarul celor crare s-au inregistrat ca recenzori fiind de 17. In schimb, numarul recenzorilor a fost ingrosat serios de catre cadrele didactice, care reprezinta aproape 42,3% din numarul total al celor implicati in aceasta actiune de amploare.

Tigani care nu exista ca cetateni vor sa fie maghiari

O data la 10 ani, recensamintele scot la iveala cateva sute de clujeni care -nu exista-. Tiganii din Pata Rat nu au acte de identitate si nici nu au nevoie de ele, pentru ca lumea lor incepe si se termina la rampa de gunoi. Traiesc in cocioabe de lemn, fara apa, gaz sau curent. Cei mai multi nu stiu nici sa scrie, nici sa citeasca. Ba nici macar nu stiu cand s-au nascut: -Prin primavara, cam pe la Pasti-, raspund ei, nehotarati, intrebarilor recenzorului. Numai despre ocupatie sunt cat se poate de siguri: -Cautator in gunoaie-.

Recensamantul celor 350 de suflete, care traiesc, claie peste gramada, in 75 de baraci mizere, s-a incheiat ieri, fara incidente. Pentru a fi sigur ca nu se pierde printre cocioabele imprastiate fara nici o logica, recenzorul, un student rrom, a facut cate un semn cu creta pe peretii celor pe la care a trecut. -Completarea formularelor a mers usor, pentru ca nu exista facilitati. N-au apa, n-au incalzire, bucatarii sau bai, asa ca ce sa fi trecut?-, se intreaba recenzorul. Majoritatea locuitorilor din rampa sunt analfabeti si cei mai multi s-au declarat rromi, opt au spus ca sunt romani si doar unul s-a declarat maghiar. Mai mult de jumatate din cei 350 de tigani nu au acte.

In multe cazuri, recenzorii au putut afla de la tigani doar anotimpul in care s-au nascut, ei nefiind in stare sa indice data exacta a venirii pe lume.

In momentul in care la fata locului a aparut si Gheorghe Funar, peste 100 dintre ei au protestat, purtand pancarte prin care cereau drepturi pentru maghiari. Ei au scandat si au purtat pancarte colorate, pe care era inscriptionat -Vrem locuri de munca-, -Vrem scoli in limba maghiara-, -Vrem legitimatii de unguri- si -Suntem urmasii lui Attilla-.

Functionarii -speciali-

Firesc, pentru a fi protejati informativ, angajatii din sistemul de siguranta nationala (MI, MApN, serviciile speciale) nu isi declara ocupatia, gradul si locul de munca, ci sustin la unison ca sunt functionari publici. De altfel, ei sunt recenzati de recenzori speciali, care provin tot din sistemul de siguranta nationala, dar care, desi cunosc acest aspect, chiar daca intervievatul spune ca este functionar public, mai intreaba, din curiozitate, -cu ce grad?-.

In doua zile, s-a recenzat 27,3 % din populatia tarii

Potrivit datelor transmise de judete si Bucuresti, la sfarsitul zilei de 19 martie 2002, la nivelul intregii tari au fost recenzate 6.000.421 de persoane, respectiv 27,3% din totalul estimat si 2.143.996 de locuinte.

In primele doua zile ale recensamantului, s-au obtinut rezultate deosebite in ceea ce priveste recenzarea, asigurandu-se un ritm mediu zilnic de peste 13%.

Disfunctionalitati s-au inregistrat indeosebi in sectoarele 1 si 5 din Bucuresti, precum si in judetul Salaj.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.