Home Actualitate Pentru Guvernul Nastase, un maidanez valoreaza cat 7, 8 batrani

Pentru Guvernul Nastase, un maidanez valoreaza cat 7, 8 batrani

DISTRIBUIŢI

– Conform unei ordonante care va intra in vigoare saptamana viitoare, cainii comunitari vor beneficia de conditii de trai mai bune decat multi dintre noi – Unui caine i se vor aloca peste 250.000 de lei pe zi, in timp ce, pentru hrana unui batran asistat, continua sa se acorde 32.000 de lei – Cainii – singuri in incaperi ventilate, incalzite si salubrizate, pentru a nu fi stresati, batranii – cate patru-cinci in camera, cate 30 la o buda insalubra

Adio viata de caine

Ordonanta de Urgenta 155, din decembrie 2001, privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, care va intra in vigoare la inceputul saptamanii viitoare, da deja batai de cap autoritatilor. In primul rand, aparatul propriu al consiliilor locale va trebui reorganizat, deoarece vor trebui infiintate servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. Acestea vor trebui sa angajeze cate un medic veterinar si cel putin un tehnician veterinar, plus alt personal auxiliar. Este insa posibila si concesionarea acestui serviciu unei firme, multe localitati urmand probabil sa apeleze la aceasta solutie, pentru a scapa de bataia de cap.

Conform ordonantei, autoritatile locale vor fi obligate sa amenajeze spatii speciale pentru cazarea cainilor, care trebuie sa corespunda unor norme clare. Cele mai importante dintre acestea se refera la faptul ca animalele trebuie sa fie -cazate- separat, pentru a reduce stresul asupra lor si pentru a controla bolile. Pardoselile trebuie sa fie in panta, cu scurgerea spre exterior sau cu canalizare, si trebuie sa fie facute din ciment care a fost etansat, iar adapostul trebuie sa aiba drenaj si instalatii corespunzatoare pentru depozitarea incarcaturii de deseuri zilnice. Trebuie sa existe un control in ceea ce priveste incalzirea, ventilatia si umiditatea corespunzatoare in vederea asigurarii confortului animalelor, personalului si publicului vizitator.

Pension de lux pentru catei

In anexa ordonantei se precizeaza si dimensiunile pe care trebuie sa le aiba custile individuale si ce conditii suplimentare se impun daca acestea nu sunt incalzite. Fiecare adapost va fi dotat cu o sala de chirurgie sau cu mai multe, in functie de capacitate, in care se vor desfasura interventiile de castrare si eutanasiere a animalelor. Fiecare animal trebuie consultat zilnic de catre medicul veterinar, iar orice eveniment medical va fi inregistrat in fisa individuala si in registrul central. Tot zilnic, trebuie dezinfectate si spalate custile.

Cateii de pana la trei luni trebuie hraniti de trei ori pe zi, cei care au intre trei luni si un an vor primi mancare de doua ori pe zi, iar cainii de peste un an vor fi hraniti o data pe zi. Hrana trebuie sa fie intotdeauna proaspata, iar daca se administreaza hrana uscata, actiunea trebuie sa fie efectuata individual si supravegheat. Serviciul sau firma care se vor ocupa de caini trebuie sa aiba vehicule speciale pentru transportul acestora, care -trebuie sa ofere animalelor siguranta, securitate, protectie impotriva intemperiilor naturii si aerisire adecvata-. Totodata, fiecare animal trebuie sa aiba cusca separata. Cainii fara stapan care vor fi capturati si transportati in adaposturile speciale vor fi eutanasiati dupa sapte zile daca nu sunt revendicati sau adoptati. Pentru identificare, cainii vor fi tatuati si vor avea o zgarda cu placuta numerotata.

Un batran asistat primeste pentru medicamente 700 lei/zi

Pentru a nu fi acuzati de accese de dramatism, in comparatia impusa de guvernanti, dintre situatia batranilor si cea a maidanezilor, ne vom raporta la caminul cu cele mai bune conditii din tara, pentru persoane varstnice, cel din Alba-Iulia. Acesta a fost dat in folosinta in 1998 si de aceea corespunde unor standarde ridicate. Aici, batranii stau cate doi in camera si au baie separata, dar nici macar in acest camin nu poate fi vorba de aer conditionat, care ar putea fi asimilat custilor ventilate pentru ciini.

Chiar daca se descurca sa le asigure hrana din cei 32.000 lei/zi (!) alocati pentru o persoana, asigurarea medicamentelor este ceva mai dificila. Pentru cei 100 de batrani cazati aici sunt alocate doar doua milioane de lei pe luna, adica 20.000 lei lunar pe bolnav. Directorul Caminului pentru Persoane Varstnice din Alba-Iulia, Doru Dragan, a declarat ca acesti bani ajung doar pentru urgente. In plus, medicul care este angajat aici nu are voie sa emita retete compensate, deoarece nu este medic de familie.

Daca pana acum situatia nu era foarte dificila din punctul de vedere al asistentei medicale, incepand cu acest an, pot aparea probleme, deoarece – potrivit noilor reglementari legale – batranii care se imbolnavesc in camin trebuie ingrijiti aici, nemaifiind transferati in alte institutii specializate.

Acest camin este -vanat- de persoanele varstnice, zeci de persoane avand depuse dosarele pentru a putea prinde un loc aici.

Nici cei mai saraci dintre romani nu se pot lauda ca o duc mai bine decat o vor duce maidanezii. Cei care au norocul sa primeasca mancare de la Cantina de Ajutor Social beneficiaza de doua mese, care trebuie asigurate din 23.000 lei/zi. Nici Legea venitului minim garantat nu aduce chiar atat de multi bani cat se lauda Guvernul.

Un calcul simplu arata ca suma maxima pe care o va primi o persoana care beneficiaza de Legea venitului minim garantat va fi de 21.000 lei/zi, bani cu care trebuie sa isi asigure mancarea si sa isi achite cheltuielile legate de intretinere. Sumele alocate acestor persoane sunt de 10-12 ori mai mici decat cele alocate unui caine.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.