Mai multe perchezitii au fost efectuate de Parchetul din Munchen (sudul Germaniei) in sedii ale grupului Airbus Group (fosta EADS) din cauza unor suspiciuni de coruptie legate de contracte cu Arabia Saudita si Romania, scrie cotidianul german Suddeutsche Zeitung, in editia de miercuri, citata de AFP.
Parchetul a confirmat aceste perchezitii care au avut loc in octombrie. Si Airbus, fosta EADS, a confirmat existenta unei anchete a justitiei germane.
Suspiciunile de coruptie sunt legate de contracte de circa 3 miliarde de euro incheiate cu Arabia Saudita si Romania pentru echipamente care asigura securitatea frontierelor, potrivit sursei citate.
Parchetul din Munchen ancheteaza mai multe persoane iar aceste perchezitii au avut loc in sedii ale filialei germane a Airbus Defence and Space, la Ottobrunn si Unterschleissheim, in apropiere de Munchen, precum si in apropiere de Ingolstadt, Ulm si Friedrichshafen, in sudul Germaniei.
Parchetul din capitala bavareza examineaza in prezent transferuri de bani in valoare de mai multe milioane de euro.
In 2009, grupul a obtinut un contract de circa doua miliarde de euro cu Arabia Saudita privind furnizarea de echipamente de supraveghere ultra-moderna pentru supravegherea celor 9.000 de km de granita ai regatului.
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, anunta la sfarsitul lui noiembrie ca „majoritatea persoanelor care au semnat contracte in licentele Microsoft e posibil sa apara” si in dosarul EADS si ca exista „comisii rogatorii in derulare cu colegi din statele europene si trebuie sa ne coordonam si cu ei”.
Contractul pentru securizarea frontierelor Romaniei a fost atribuit concernului EADS fara licitatie, printr-o hotarare a guvernului Adrian Nastase, la o valoare de aproape un miliard de euro.
Contractul „Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat” incheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge a fost realizat in baza unor „intelegeri ascunse” legate de subcontractanti, cu rolul de a „derula mitele”, care ajungeau la persoane din conduceea MI. Se pare că mita ajungea la persoane din conducerea MAI si cabinetul premierului de la acea vreme, respectiv Adrian Nastase.