
Domnul Ministru al Sănătății Rafila, de ceva vreme, apare în multe din evenimentele publice cu origine medicală sau economică „testând apele” și făcând afirmații cel puțin ciudate. Spusele sale fac referire la „salarizarea pe bază de performanță” a medicilor, pierzând din vedere (dacă ar fi conștientizat vreodată) lucrurile cu adevărat problematice ale Sănătății din România. Se pare că TREBUIE să-i reamintim ministrului Rafila câteva din realitățile sociale și legale :
– Medicina în România nu este organizată pe criterii de performanță, ci ca și medicină de intenție. Trebuie să ai medici pregătiți, prezenți la datorie indiferent dacă la un moment dat există mai mulți sau mai puțini pacienți. Pe același criteriu ar trebui ca și Armata României să nu mai fie platită deloc pentru că nu a participat în bătălii sau pompierii de la DSU să nu se mai antreneze pentru calamități pentru ca nu a fost niciuna.
Acum înțelegem și de ce, la atâția ani de la Colectiv, nu se creează un centru pentru marii arși. Pentru că în viziunea lui Rafila nu este rentabil!
Îi reamintim lui Rafila că pe viața pacienților nu pui valoare materială și că este preferabil să plătești ani de zile medicii unui Centru pentru mari arși decât să se repete un nou eșec de tip Colectiv.
Și, în egală măsură „performanța” medicului este influențată de prezența pacienților într-o unitate sanitară în funcție de factori variabili și nu de programări. Căci nu programezi bolile, accidentele sau epidemiile. Și dacă în lunile de iarnă vă veți bucura că aveți suficienți infecționiști pentru boli cu afectare respiratorie sau epidemii, o să-i concediați vara pentru că nu sunt performanți?
– Problema asigurării cu medici a gărzilor derivă doar din inegalul tratament aplicat medicilor ce efectuează gărzi. Îi reamintim lui Rafila că gărzile sunt asigurate de medici printr-un contract suplimentar impus și nu dorit de corpul medical și cu plăți inferioare contractului de bază. Practic, după norma de bază, un medic rămâne în continuare la program până a doua zi fiind „în priză” 24 ore. Fiind un contract suplimentar, opțional și mai prost plătit decât contractul de bază cum își imaginează Rafila „performanța”? Și de ce ar continua corpul medical să efectueze gărzi în astfel de condiții? Pentru „performanța” lui Rafila? De aici s-a generat deficitul de medici în gărzi. Și în loc să egalizeze plățile pentru gărzi, să negocieze cu sindicatele, găsește de cuviință să redistribuie aceiași bani luând din salariile unor doctori și redistribuindu-i altora în numele unei prezumate performanțe.
Și pentru că am ajuns la acest lucru, toate recomandarile primite din lumea medicala și nu numai îl îndeamnă pe susnumitul Rafila, foarte vremelnic ocupant al fotoliului de Ministru al Sănătății, să-și auditeze mandatele de până acum și să aplice criteriile de performanță în ceea ce-l privește și apoi să coboare ierarhic cu analiza.
Și să mai vedem cum va fi plătit UMF-istanul pentru integrarea clinică pe criterii de performanță. Cine va primi suplimentele, medicii care le fac treaba sau ei? Ce medic va mai rămâne în țară în condițiile astea?