Home Actualitate Pericol de inundatii in vestul tarii

Pericol de inundatii in vestul tarii

DISTRIBUIŢI

Dupa ninsorile abundente de saptamana trecuta si incalzirea rapida a vremii, meteorologii avertizeaza ca pericolul producerii unor inundatii este iminent. Astfel, in cursul zilei de ieri, 11 prefecturi din vestul tarii au primit avertizari hidrologice din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor: -Ca urmare a temperaturilor ridicate inregistrate in ultimele zile si a cedarii apei din stratul de zapada se vor produce scurgeri pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite pe raurile din bazinele hidrografice, cu depasiri ale cotelor de aparare-, se arata in nota transmisa de minister.


Judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu Mare, Salaj si Timis au fost avertizate ieri de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) ca exista riscul producerii de inundatii. Cantitatile mari de apa se datoreaza faptului ca -a plouat in zona, este cald, se topeste si zapada-, a explicat Madalin Mihailovici, director general la Administratia Nationala Apele Romane.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat in noua dintre aceste judete se inregistreaza si caderi importante de precipitatii. Avertizarea meteorologica a fost transmisa pentru 24 de ore. Astfel, Administratia Nationala de Meteorologie a avertizat ca volumul de precipitatii va depasi local 15-20 de litri pe metrul patrat, iar in Maramures, Crisana si la munte se pot inregistra, izolat, si 40 de litri pe metrul patrat. De asemenea, alte probleme ar mai putea sa apara si -in nordul Banatului, cealalta parte a Crisanei si vestul Transilvaniei-, a precizat meteorologul de serviciu, Mihai Timu. El a mai mentionat ca deocamdata nu sunt semnale ca in perioada urmatoare caderile abundente de precipitatii se vor extinde si in alte regiuni ale tarii. Cat priveste avertizarea hidrologica, directorul general al Apelor Romane a declarat ca desi predictiile se fac -in functie de cum apar fronturile de precipitatii-, in prezent -nu cred ca mai extindem si in alte zone situatia-. In ciuda avertizarilor, specialistii ne asigura insa ca nu suntem inca la faza de a ajunge la inundatiile produse in primavara anului trecut.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.