Potrivit unei norme a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), participanții la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor avea dreptul să primească sumele acumulate în contul lor în cazul pierderii totale a capacității de muncă, iar în cazul decesului acestora drepturile ce li se cuvin vor fi transferate moștenitorilor.
Norma privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat prevede că activul personal al participantului invalid va continua să fie administrat și în perioada de timp cuprinsă între plata ultimei contribuții la fond a participantului și data efectuării plății unice a drepturilor cuvenite acestuia. Însă în cazul decesului participantului, activul personal al acestuia va fi administrat și în perioada de timp cuprinsă între plata ultimei contribuții la fond a participantului înainte de deces și data efectuării transferului drepturilor cuvenite către beneficiari. Conform CSSPP, norma – elaborată în aplicarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat – va fi transmisă spre Monitorul Oficial și va intra în vigoare în termen de 30 zile calendaristice de la data publicării sale.
Datele oficiale arată că la finele lunii iulie numărul participanților la Pilonul II de pensii private era de 3,501 milioane persoane, iar activul net al contribuțiilor acestora însuma 285,233 milioane de lei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 24.12.2024, 22:38:45