DISTRIBUIŢI

În prezent o persoană cu profesie liberală ce activează prin așa-numitele PFA-uri: medici, psihologi, arhitecți, avocați, notari, contabili, economiști, consultanți, diriginți de șantier, traducători, kineto-terapeuți, logopezi, moașe etc. plătesc impozit pe venit și cotă de asigurare de sănătate, CASS. Așadar astăzi, CASS-ul se plătește astfel:

  • dacă venitul realizat este sub 18.000 de lei anual (echivalent a 1.500 de lei pe lună), CASS este ZERO
  • dacă venitul realizat este între 18.000 lei și 36.000 lei anual (echivalent lunar între 1.500 de lei și 3.000 de lei), CASS este 1.800 de lei anual ( echivalentul a 150 de lei/lunar)
  • dacă venitul realizat este între 36.000 lei și 72.000 de lei anual (echivalent lunar între 3.000 de lei și 6.000 de lei lunar, CASS este 3.600 de lei anual ( echivalentul a 300 de lei/lunar)
  • dacă venitul realizat este peste 72.000 lei anual ( echivalentul a 6.000 de lei lunar), CASS este 7.200 de lei anual ( echivalentul a 600 de lei/lunar).

Conform draftului de ordonanță de urgență publicat de presă, PNL și PSD au decis că toate profesiile liberale vor plăti în viitor, pe lângă impozitul pe venit și CASS de 10% din venitul realizat și nu conform pragurilor de până acum. Totodată Guvernul a decis și înjumătățirea cotei de deductibilitate pentru cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în
scopul activității economice, precum și eliminarea deductibilităţii cotei de cheltuieli profesionale în limita de 5%.

Membrii Uniunii Profesiilor Liberale din România privesc cu îngrijorare informaţiile apărute in spaţiul public cu privire la intenţiile Guvernului de a modifica Codul Fiscal si îşi exprimă public opoziţia fata de orice majorare de impozite, taxe sau contribuţii care le afectează , precum si fata de orice modificare a regimului deductibilităţilor.

Poziţia Uniunii Profesiilor Liberale din România a fost reiterată in întâlnirea pe care reprezentanţii profesiilor au avut-o miercuri, 2 august 2023, cu Dl Marcel-Ioan Bolos, ministrul Finanţelor Publice, relativ la informaţiile publice în legătură cu proiectul de Ordonanţa de Urgentă privind modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal si alte măsuri financiar-fiscale. Eliminarea plafonării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate si preconizata introducere a plăţii in sistem real la întregul venit, fără plafon – care practic dublează sarcina fiscală, precum si eliminarea deductibilităţii cotei de cheltuieli profesionale in limita a 5%, sunt măsuri care descurajează profesiile liberale, cu consecinţe asupra calităţii serviciilor oferite si costurilor acestora.

Ministrul Finanţelor Publice si-a manifestat întreaga deschidere fata de argumentele UPLR, opinând pentru stabilirea unui plafon rezonabil la contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Propunerile UPRL vor fi înaintate Guvernului si Ministerului Finanţelor in cursul acestei săptămâni.

Și Uniunea Națională a Barourilor din România se opune ferm tendinţelor de supraimpozitare a profesiilor liberale şi denunţă discriminarea nejustificată a acestor profesii faţă de alte domenii.

Comisia Permanentă a UNBR, întrunită în şedinţă de urgenţă în data de 1 august 2023, a analizat proiectul de Ordonanţă al Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale.

În urma acestei analize, UNBR denunţă tendinţele de supraimpozitare a avocaţilor şi a celorlalte profesii liberale, ceea ce reprezintă o inechitate socială, o discriminare nejustificată în raport cu alte categorii de contribuabili.

Conform proiectului de ordonanţă, veniturile din activităţi independente ar urma să fie supuse plăţii cotei CASS la o bază neplafonată, calculată la venitul realizat, ceea ce ar fi de natură să conducă la o dublare a sarcinii fiscale sau chiar să conducă la o multiplicare şi mai accentuată.

Este profund inechitabilă şi lipsită de fundament tendinţa de a corecta dificultăţile financiare ale sistemului de sănătate prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale a căror unică „vină” este reprezentată de faptul că în timp au fost buni contribuabili. Această obligaţie fiscală nu este un impozit ci o contribuţie pentru care statul datorează contribuabilului o contraprestaţie, care este aceeaşi pentru toţi, indiferent de cuantumul contribuţiei achitate. Prin urmare, spolierea unor categorii de contribuabili încalcă principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale.

În aceeaşi şedinţă a Comisiei Permanente s-au stabilit şi măsurile necesare pentru a contracara prin toate mijloacele legale adoptarea unor astfel de modificări ale codului fiscal, de natură să aducă perturbări grave în activitatea profesiilor liberale. S-au iniţiat demersuri pentru analizarea de către experţi a impactului real al dispoziţiilor din proiectul de ordonanţă care vizează avocaţii, pentru o argumentare detaliată a poziţiei UNBR împotriva acestor modificări fiscale, precum şi demersuri pentru conlucrarea cu celelalte profesii liberale în vederea adoptării unei poziţii comune în sensul respingerii acestei posibile agresiuni fiscale asupra acestor profesii.

2 ARII

  1. Ciociola(e)cule GUVERNUL sa nu uite sa tai si pe la Parlament pt a-l aduce la 300 de membri cum s-a decis prin referendum national. Si nu uita sa desfiintez pensiile speciale ca BAGI ROMANIA in faliment. In ce tara din lume mai exista pensii speciale si sporuri de scarpinat pe unde vrei ……???

  2. Acesta este doar inceputul acestor „dari/taxe” catre aparatul de stat, tot mai obez, care cica, reprezinta cetatenii. Desigur, pentru bunastarea acestora si a mentalitatilor feudale.
    Este vizibil de pe Luna cum dupa 33 de ani unicul lor scop este acela de a-i falimenta pe toti, ca dupa aceea, tot aceste taraturi sa vina cu asa-zisle „solutii salvatoare”.
    PS. Ca un indiciu. Nici macar cei care mimeaza Opozitia, nu indeamna lumea sa se revolte, sa nu-si plateasca aceste aberante si interminabile „dari”, sa blocheze acest guvern cu aceste mentalitati feudale etc. etc … nimeni!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.