Home Actualitate Peste 100 de rezervisti au somat MI sa le achite platile compensatorii

Peste 100 de rezervisti au somat MI sa le achite platile compensatorii

DISTRIBUIŢI

– 100 de fosti politisti-ofiteri si subofiteri de Politie au protestat, ieri, in fata Ministerului de Interne fata de intarzierea achitarii platilor compensatorii la care au dreptul dupa pensionare

– Ioan Rus promite ca Ministerul de Interne nu va ramane dator fata de rezervistii sai, dar ca platile se vor face esalonat

Fostii politisti s-au prezentat, ieri, la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti pentru a-si ridica cea de-a doua transa a platilor compensatorii. Faptul ca nu au primit decat o mica parte din bani a provocat nemultumire in randul fostilor politisti, care s-au deplasat la sediul MI. Aici, o delegatie a protestatarilor a fost primita de prim-adjunctul ministrului, generalul Zaharia Toma, care i-a asigurat pe fostii politisti ca isi vor primi drepturile banesti pana pe data de 31 martie anul viitor.

Afland de protestul fostilor politisti, ministrul de interne, Ioan Rus, a precizat ca ministerul nu va ramane dator rezervistilor sai si ca acestia isi vor primi platile compensatorii in mod esalonat. -Prin bugetul pentru acest an si pentru anul viitor, avem asigurate sumele cu care sa acordam esalonat acesti bani-, a spus Rus. De fapt, acesta este si aspectul care ii nemultumeste cel mai mult pe politisti.

Platile compensatorii, blocate de modificarile legislative

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 137 din 14 septembrie 2000, sumele reprezentand ajutoare si plati compensatorii acordate militarilor trecuti in rezerva sau direct in retragere se acordau in doua transe, astfel: transa I, in cuantum de trei solde lunare nete, in termen de 30 de zile de la data trecerii in rezerva sau direct in retragere, si transa a II-a, restul sumelor banesti ce se cuvin in raport cu conditiile legale indeplinite de fiecare militar, dupa trei luni de la data efectuarii primei transe de plata, dar nu mai tarziu de noua luni.

Ei bine, printr-un articol unic al Ordonantei de Urgenta nr. 67/3 mai 2001, toate dispozitiile actului normativ mai sus mentionat s-au abrogat. Cadrele care se pensionasera in cadrul Programului de Restructurare si Reorganizare, impus de Guvern pentru perioada 2001-2004, urmau sa fie recompensate conform OUG nr. 137, adica in doua transe si la date bine stabilite. O data cu abrogarea acelei ordonante, cateva sute de foste cadre MI s-au vazut si iesite la pensie si, in cel mai bun caz, fara a doua transa de bani.

O reparatie pentru abrogarea OUG 137 a stat, totusi, in intentia Guvernului. S-au introdus niste modificari la actul privind -disponibilizarea- cadrelor, ce arata ca ofiterii si subofiterii isi vor primi platile compensatorii atunci cand ministerul de resort va dispune de fondurile necesare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.