Home Actualitate Peste 19 milioane de euro, blocate de amatorismul -specialistilor- de mediu

Peste 19 milioane de euro, blocate de amatorismul -specialistilor- de mediu

DISTRIBUIŢI

De la 7 iunie 2002 pana la finele lunii octombrie a acestui an s-au colectat la Fondul de Mediu peste 756 miliarde de lei, ceea ce inseamna peste 19,4 milioane de euro. Aceasta suma enorma se afla depusa undeva intr-un cont la Trezoreria Statului si ar trebui ca Administratia Fondului de Mediu, unitate aflata sub tutela Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, sa o utilizeze -pentru sustinerea si realizarea obiectivelor prioritare, de interes public major-. Dar pana la ora actuala nici un leu nu a fost utilizat pentru asa. In plus, din cauza birocratiei si amatorismului managerial al celor implicati in crearea Administratiei Fondului de Mediu, institutie care gestioneaza sumele rezultate din taxele aplicate agentilor economici care polueaza, Romania este singura tara din statele foste comuniste din Europa care nu a alocat nici un euro pentru sustinerea unor asemenea proiecte. Trebuie precizat ca Administratia Fondului de Mediu s-a infiintat si isi desfasoara activitatea in baza Legii nr. 73/2000 privind Fondul pentru Mediu, republicata. De ce s-a ajuns in aceasta situatie? Pentru ca de aproape 10 ani cei care s-au ocupat de destinele protectiei mediului in Romania, care in mare parte si acum se afla pe aproape aceleasi posturi, n-au fost in stare sa creeze cadrul legislativ pentru functionarea acestei institutii ce se numeste Administratia Fondului de Mediu.

-Nu am finantat, pana la ora actuala, nici un proiect, dar dupa 1 ianuarie 2004 vor fi deschise liniile de finantare. Am lansat deja doua -plachete informative- privind finantarea proiectelelor din primul ciclu-pilot-, declara directorul general al Administratiei Fondului de Mediu, Ionel Gheorghe. In plus, acesta sustine ca nu s-a utilizat nici un euro pentru finantarea unor proiecte de mediu deoarece nu a existat cadru legislativ adecvat si totodata nu a fost elaborat manualul de operare.

-Unele firme, cateva chiar cu cifre de afaceri foarte mari, nu au respectat prevederile legii, ramanand datoare la acest fond-, subliniaza directorul general, Ionel Gheorghe.


Potrivit conducerii Administratiei Fondului de Mediu, printre cei care nu si-au achitat datoriile catre fond, conform Legii 73/2000 republicata, se regasesc -agenti economici colectori sau valorificatori de deseuri feroase si neferoase, agenti economici din a caror activitate de productie rezulta emisii de poluanti in atmosfera, producatori si importatori de ambalaje goale si/sau pline, producatori si importatori de substante chimice periculoase, inclusiv cele utilizate in agricultura, agentii economici care au cumparat masa lemnoasa de la Regia Nationala a Padurilor si de la alti proprietari de paduri, companii producatoare si/sau importatoare de produse finite din tutun-. Pana pe 31 octombrie, gradul de colectare a sumelor ce se constituie venituri la Fondul pentru mediu, pe anul in curs, a fost de 91,3%.

Principalele surse de venituri intrate in conturile Fondului de Mediu sunt din cota de 3% din veniturile incasate de agentii economici colectori sau valorificatori de deseuri feroase si neferoase (223 miliarde de lei) si din sumele incasate pentru emisiile de poluanti in atmosfera ce afecteaza factorii de mediu (152 miliarde de lei). De asemenea, 220 miliarde de lei s-au incasat ca urmare a aplicarii cotei de 3% din valoarea ambalajelor comercializate de producatori si importatori, cu exceptia celor utilizate pentru medicamente.

Directorul general, Ionel Gheorghe, sustine ca are numai 19 angajati, din care 10 sunt absolventi de invatamant superior, promotia 2002 – 2003.

In schimb, acesta refuza sa spuna care sunt salariile si numele celor angajati, deoarece aceste date -nu fac parte din categoria informatiilor de interes public-. Poate conducerea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului va avea curiozitatea sa verifice cum functioneaza aceasta institutie si cine sunt artizanii acestei -performante- de exceptie prin care peste 19 milioane de euro zac intr-un sertar al Trezoreriei. Chiar ne-am rezolvat toate problemele de mediu si nu mai avem ce face cu bani? Ori cei care gestioneaza aceste fonduri nu stiu ce au de facut?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.