-Vreau sa muncesc, chiar daca ma aflu in scaunul asta cu rotile. Am absolvit un liceu, am facut cateva cursuri de calificare. Sunt prea tanar ca sa renunt. Trebuie sa ma intretin singur, m-am saturat sa fiu o povara pentru parintii mei-, astea erau, ieri, gandurile lui Mircea, unul dintre cele cateva sute de tineri care sperau sa-si gaseasca un loc de munca la minibursa dedicata persoanelor cu handicap. Din totalul celor 4.174 de solicitanti de locuri de munca care au fost prezenti la prima editie a minibursei pentru persoanele cu handicap, 194 au fost angajati pe loc. Alte 1.799 de persoane au fost luate in evidenta in vederea unei angajari ulterioare.
Cateva mii de persoane cu handicap din toata tara au format cozi, ieri dimineata, in fata Teatrului National din Bucuresti si a sediilor oficiilor judetene pentru plasarea fortei de munca, pentru a ocupa unul dintre locurile de munca oferite in cadrul minibursei. Oferta Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a fost, la nivel national, de 2.475 de locuri de munca, asigurate de 494 de agenti economici. Cea mai mare oferta de munca pentru persoanele cu handicap este inregistrata in Capitala (832 de locuri de munca), urmata de judetele Galati (169) Arges (126), Valcea, Iasi si Bacau (aproape 100 de locuri de munca fiecare).
Minibursa locurilor de munca a oferit servicii numai persoanelor cu handicap auditiv, fizic si hipo-acuzic.
Unii agenti economici, destul de reticenti
-Am participat si la alte editii ale bursei locurilor de munca, dar nu am reusit sa gasesc persoane calificate pentru ceea ce cautam noi. Avem patru locuri de munca libere pentru confectioneri haine de piele, dar avem nevoie de oameni cu experienta care stiu meserie, lucru destul de greu de gasit. Organizandu-se o noua editie, ne-am inscris si am venit, dar nu stiam, foarte exact, ca se adreseaza persoanelor cu handicap. Acum, daca gasim ceea ce cautam si persoana respectiva are un usor handicap, dar e un bun profesionist, nu e nici o problema. Oricum, dupa cum se prezinta situatia, nu am prea mari sanse sa gasesc nici de aceasta data-, declara reprezentantul uneia dintre firmele participante.
Studiile superioare… un dezavantaj
Ca si la celelalte editii, cele mai multe locuri de munca disponibile se adresau celor cu studii medii sau muncitorilor calificati. Pentru cei cu studii superioare, erau disponibile doar 11 locuri de munca, din totalul anuntat de 832. Singurele posturi libere pentru cei care au absolvit o facultate erau de economist (2), specialist calculator, coordonator proiect, inginer metalurg (2), inspector de specialitate (4) si arhitect designer.
Cea mai mare oferta se adresa persoanelor cu studii medii, 404 locuri de munca, cea mai cautata meserie fiind cea de asistent personal, unde agentii economici aveau nevoie de 350 de persoane. Si pentru muncitorii calificati oferta era destul de bogata, fiind oferite 365 de posturi, cu precadere in domeniul confectiilor, unde se ofereau 269 de posturui pentru confectioneri imbracaminte.
Puterea de a nu te da invins
Din pacate, prea putini dintre cei care au trecut pragul targului au reusit sa-si gaseasca un loc de munca.
-Cand am auzit ca se va organiza acest targ de locuri de munca special pentru cei care prezinta diferite handicapuri, am crezut ca voi reusi, in sfarsit, sa-mi gasesc un loc de munca. Din pacate, nu a fost chiar asa. Foarte multe locuri de munca necesita un efort fizic destul de mare, iar eu am un handicap locomotor de gradul doi, ceea ce ma impiedica sa efectuez munci fizice prea grele. Am terminat un liceu de matematica-fizica cu specializarea in informatica, am facut cursuri de specializare in informatica, dar degeaba. La firmele unde m-am prezentat la interviuri mi-au spus ca au nevoie de oameni ?çdinamici?ê, asa ca nu am fost acceptata. Aici am depus cateva cereri, la mai multe firme care cauta telefoniste sau operatori calculator, si sper sa-mi gasesc un loc de munca, pentru ca din 600.000 de lei pe luna, cat imi ofera statul pensie, nu se poate trai nici o saptamana-, ne-a marturist, dezamagita, Laura.