Zeci de romani care au solicitat vize in spatiul Shengen au aflat cu stupoare ca au interdictie sa intre in statele Uniunii Europene. De ce? Pentru ca au avut prieteni buni sau cunostinte care, dupa ce au comis infractiuni in spatiul Shengen, le-au imprumutat identitatea.
Oameni cu identitatea furata
Ipoteza lansata in rindurile de mai sus, nu mai este de mult o simpla speculatie. Inventivitatea roamanilor care au avut prilejul de a ajunge in mult visatul Vest au trasformat-o din ipoteza in fapt concret. Totul pleaca de la anumiti cetateni romani, mai mult sau mai putin minoritari, care ajung in Occident si, din lipsa de preocupare, mai maninca o lebada, mai fura o bicicleta, mai sparg un automat de ziare. Dat fiind ca acolo politia e chiar politie, in cele mai multe cazuri, sunt prinsi si arestati. Ajunsi in -beciurile- sectiilor de politie, acestia raspund politicosi intrebarilor anchetatorilor care, curiosi din fire, vor sa afle numele, prenumele si domiciulul respectivului. Intrebarile nu sunt puse doar de dragul conversatiei, sau pentru ca politistii lor nu ar sti sa citeasca ce scrie in pasaportul micului infractor roman, ci pentru ca acestia pretind, de regula, ca si-au pierdut actele. Dupa ce se consuma acest episod, infractorii devin cooperanti si furnizeaza datele cerute. Dupa doua-trei luni petrecute in centre speciale, unde primesc mincare, haine si chiar bani de buzunar, acestia sunt ucati in avion, cu tot calabalicul pe care au reusit sa-l stringa, si expediati, sub excorta, in tara de bastina. Bineinteles, ca masura de prevedere, datele lor sunt transmise ambasadei de la Bucuresti, care le aplica interdictia de a intra pe teritoriul tarii respective pe timp de un an. Revenirea in tara este extrem de -grea-, insa expulzatii se consoleaza cu gindul ca pot sa se intoarca in Vest fara nici un fel de probleme, pentru ca datele prezentate politistilor straini nu le apartineau lor.
Smecheria a fost descoperita
Smecheria a fost descoperita si de politisti romani. De la inceputul acestui an si pina in prezent, Politia de Frontiera a depistat 301 de cetateni romani returnati din tarile Europei Occidentale care au furnizat date false. Cele mai multe astfel de infractiuni au fost descoperite La PCTF Otopeni (179). Alte cazuri au fost semalate de Inspectoratele Politiei de Frontiera din judetele Bihor, Arad, Mehedinti si Timisoara. Cele mai recente incercari de inducere in eroare a autoritatilor au avut loc saptamina trecuta pe Aeroportul Otopeni. Primii depistati au fost trei cetateni, returnati de autoritatile austriece. Pentru a nu primi interdictie de intrare in spatiul Schengen, Emilian Nicolaescu, Laurentiu Constantin si Aurelian Mares, au folosit numele si adresele unor cunoscuti. Verificarile efectuate de Politia de Frontiera au condus la stabilirea numelor reale, cei trei fiind trimisi in judecata pentru fals privind identitatea. Aceiasi smecherie a fost folosita si de Nicolae Paun si Nicolaie Dima, returnati din Franta, care au folosit numele si datele de identitate a unor prieteni din Giurgiu, motiv pentru care s-au ales, si ei, cu dosar penal.
Identitate falsa, acte pe masura
Dorinta de a parasi Romania, cu orice pret, este de multe ori platita destul de scump. Falsificarea unui pasaport costa de la 200 de marici germane pina la 2000 de dolari. Calitatea falsului este direct proportionala cu suma platita. Pentru 200 de marci iti poti procura, fara prea mari probleme un pasaport falsificat prin inlocuirea fotografiei, acesta fiind util in cazul in care ti-a fost aplicata interdictia de a patrunde in spatiul Schengen. Falsurile mult mai bune presupun folosirea unor procedee chimice pentru inlocurea fotografiei. Cele mai valoroase pasapoarte sunt cele pe care a fost aplicata, legal, o viza de intrare intr-o tara Occidentala. Pasapoartele sunt sustrase, expertii falsificind, apoi, datele sau fotografia. O alta metoda este cea a ilocuri paginilor, fiind pastrate cele pe care este aplicata viza, restul fiind inlocuite cu cele ale pasaportului eliberat pe numele -clientului-. In mod firesc, prin procedee mult mai complicate sunt falsificate si vizele sau documentele eliberate de autoritatile straine. Toate aceste metode sunt, bineinteles, extrem de cunoscute de catre politisti, fiind extrem de greu sa pacalesti un ofiter care de-a lungul carierei sale a vazut mii de astfel de cazuri. Cei care apeleaza la aceste gainarii uita, sau prefera sa nu stie, ca depistarea falsurilor, atit in cazul identitatii, cit si in cel al folosirii unor acte oficiale, se pedepseste cu inchisoarea pe o perioada de pina la trei ani, dar tinind cont ca traim in Romania, unde totul se poate cumpara, aceasta amenintare nu pare atit de primejdioasa.