– Luni noaptea, 300 de muncitori romani, care trebuiau sa plece la munca in Italia, au fost cazati in Casa de Cultura din Timisoara, patronul firmei de intermediere, SC Grand Miroc SRL, anuntandu-i ca s-a ivit o problema cu transportul.
– A doua zi, cand alti 250 de muncitori erau convocati in Timisoara pentru plecarea in Italia, patronul firmei, sarbul Iovanovici Mihajlov a disparut, Politia Economica din cadrul IPJ Timis, preluand imediat cazul.
– Din primele verificari reiese ca escrocheria era extrem de bine detaliata, una dintre etapele acestia constand in deplasarea muncitorilor in Ungaria, pentru a plati reprezentantilor angajatorilor italieni cate 650 de euro, ca taxa de scolarizare.
– Firma Grand Miroc a fost acreditata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale sa efectueze activitati de mediere de contracte de munca in Italia, la sfarsitul anului trecut.
– Multi muncitori spun ca au fost indrumati catre SC Grand Miroc, de catre reprezentanti ai autoritatilor locale din judetele de unde provin.
Un miliard de dolari, scosi din -taxa de scolarizare- platita in Ungaria
La ora actuala, in Romania, nu exista decat doua firme de intermediere de locuri de munca pentru Italia, acreditate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Una dintre cele doua firme, SC Grand Miroc SRL, este condusa de sarbul Iovanovici Mihajlov si are sediul in Moldova Noua, intr-un apartament.
Dupa ce a primit acreditarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, firma a incheiat peste 500 de contracte de intermediere pentru locuri de munca in Italia. Luni seara, in jurul oreio 21.00, Politia Municipiului Timiosoara a fost sesizata de un grup de cetateni ca, in Sala Sporturilor, se afla 300 de persoane care sunt in pragul unei revolte, din cauza ca trebuiau sa plece in Italia, dar au fost abandonate de firma care le-a intermediat angajarea.
O echipa de Politie, din care faceau parte si ofiteri din Brigada de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare, s-a deplasat la fata locului, unde au aflat ca sarbul inchiriase Sala Sporturilor pentru doua zile, ceea ce demonstreaza caracterul premeditat al actiunii sale.
Initial, conform muncitorilor, in dimineata aceleiasi zile, in jurul orei 11.00, Mihajlov, a venit sa-i anunte ca s-au ivit unele probleme cu transportul, dar ca pot dormi, pana atunci, in Sala Sporturilor. A fost pentru ultima oara cand a mai fost vazut… Angajatii firmei de intermedieri, care au venit pentru a intocmi ultimele formalitati, au fost luati si ei prin surprindere de situatia creata, neputand oferi celor prezenti o explicatie pentru ceea ce s-a intamplat.
Revenind asupra premeditarii in detaliu a acestei operatiuni de escrocare, interesant mai este si faptul ca Iovanovici Mihajlov i-a convins pe cei peste 500 de muncitori romani sa efectueze o deplasare in Ungaria, la Szeget, unde au platit cate 650 de euro unor -reprezentanti- ai angajatorilor italieni. Aceasta suma a fost perceputa ca taxa… de scolarizare. In total, -taxa- s-a ridicat la frummoasa suma de peste 32.000 de euro, adica aproape un miliard de lei.
Un alt aspect extrem de interesant este faptul ca cei mai multi dintre cei care au semnat contractul cu Grand Miroc spun ca au apelat la aceasta firma la recomandarea autoritatilor din diferite judete, care au garantat pentru seriozitatea acesteia, ceea ar putea duce la ideea unei complicitati a unor reprezentanti ai administratiei publice locale.
Incompetenta Ministerului Muncii impune demisii
Ca si in cazul FNI, escrocheria a fost pusa la cale cu -complicitatea- unei institutii de stat, in cazul nostru Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS). Firma Grand Miroc si-a putut escroca clientii fluturandu-le pe sub nas acreditarea pe care MMPS i-a acordat-o la sfarsitul anului trecut.
Vinovatia acestui minister consta in faptul ca, in conditiile in care nu au fost autorizate decat 124 de astfel de firme, i-a scapat tocmai una care pretindea ca are posibilitatea de a media contracte de munca in Italia, tara cu care Romania nu are incheiat un acord interguvernamental in domeniul fortei de munca. Or, conform Legii nr.156/2000, agentii de ocupare a fortei de munca pot trimite cetateni romani pentru a fi angajati in strainatate numai dupa verificarea de catre MMPS a contractelor si certificarea indeplinirii conditiilor prevazute de legea mai sus amintita.
Intrebarea, care probabil va ramane fara raspuns, este cine plateste pentru greselile ministerului, pe fondul carora s-a derulat escrocheria careia i-au cazut victima peste 500 de cetateni romani ?