DISTRIBUIŢI
abuzurile jandarmeriei

Peste 58 de mii de cetățeni cer ajutorul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise la protestele din 10 august, în urma cărora 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale.
Comunitatea Declic a inițiat o petiție, prin care solicită Organizației Națiunilor Unite (ONU) să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. La o zi de la lansarea petiției în mediul online, peste 58.000 de români au semnat-o și cer ca vinovații pentru violențele de la proteste să plătească.
”Jandarmeria română a fost capturată de un aparat de stat corupt și este folosită ca armă împotriva noastră, a cetățenilor. Am simțit asta pe pielea noastră, în cel mai cumplit mod cu putință. Au sângerat, în primul rând, protestatarii pașnici care și-au luat bastoane peste cap, chiar cu mâinile ridicate, pentru a le arăta forțelor de ordine că nu au intenții ostile. Au fost bătuți crunt chiar turiști străini care treceau cu taxiul prin zonă. Ne-au intoxicat apoi cu gaze lacrimogene, au aruncat cu proiectile cu șrapnel spre oameni bătrâni, femei însărcinate sau spre copii. Jandarmii au devenit unealtă de represiune”, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, campaigner Declic.
Furiei jandarmilor au căzut pradă și patru turiști israelieni și opt jurnaliști, inclusiv de la televiziunea publică austriacă și de la cotidianul german Deutsche Welle.
În aceste condiții, semnatarii petiției solicită ONU să reconsidere oportunitatea prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii.
Pe 10 august au fost încălcate flagrant drepturile omului. De aceea, Declic se va adresa Națiunilor Unite, care, prin mandatul lor internațional, pot pune presiune și pot sancționa abuzul de putere al forțelor de ordine. Apelul va fi transmis către recent numitul Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, căruia semnatarii îi cer să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului.
Semnatarii petiției se adresează unui organism internațional care anchetează și sancționează încălcări grave ale drepturilor omului, chiar crime de război. România nu este zonă de război, dar niște brute în uniforma statului au lovit oameni pașnici. Deși lovirea manifestanților în zona capului este o încălcare flagrantă a normelor de intervenție ale Jandarmeriei, pe internet sunt zeci de filme cu jandarmi care lovesc haotic, unde apucă. Acele victime ar fi putut muri.
”Este clar că avem de a face cu oameni deosebit de violenți, care scapă de sub control în situații de criză. Ei și cei ce i-au trimis în stradă trebuie identificați și pedepsiți. Reprezentanții statului corupt vor să bage sub preș gunoiul și fac apel la calm și conciliere, de dragul Centenarului. Tocmai pentru că este anul Centenarului, ne dorim o țară în care drepturile cetățenilor să fie respectate, iar abuzurile să fie pedepsite”, a adăugat Roxana Pencea-Brădățan, campaigner Declic.
Petiția poate fi accesată și semnată aici: https://facem.declic.ro/campaigns/166?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=blast2018-08-15
Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. Comunitatea a ajuns la mărimea unuia din orașele mari din România. Campaniile Declic sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.