Home Actualitate Peste 8 milioane de euro, prejudiciu adus statului de falșii handicapați din...

Peste 8 milioane de euro, prejudiciu adus statului de falșii handicapați din Sibiu

DISTRIBUIŢI

Fenomenul dosarelor falșilor handicapați din Sibiu ia amploare: Ministerul Muncii a constat că în numai 4 ani, statul a fost prejudiciat cu peste 8 milioane de euro, care au fost plătiți unor persoane fals încadrate în grad de handicap la Sibiu. Între acestea, și numeroase persoane publice, care au beneficiat de impozit pe venit sau de pensionare anticipată pentru că sufereau, teoretic, de astm bronșic sau retard mental.  Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a anunțat ieri că, din cele circa 1.000 de persoane reevaluate, aproape 90% au obținut ilegal certificate de încadrare pentru un grad de handicap. Polițiștii din Sibiu cercetează peste 500 de persoane suspectate de obținerea frauduloasă de certificate de handicap , pentru luare și dare de mită. Situația este asemănătoare și în Hunedoara, iar controalele se extind în toată țara, în regim de urgență.

Peste o mie de dosare de handicap, reevaluate la Sibiu

Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a Ministerului Muncii a reevaluat peste o mie de persoane  din județul Sibiu care beneficiau de bani de la stat după ce au fost încadrate într-un grad de handicap. Controalele de la Sibiu au fost declanșate la sesizarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Sibiu și s-au făcut în perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012.  Ele au scos la iveală că din 1.057 de persoane reevaluate, doar 140 au, în realitate, un handicap, a anunțat, ieri tministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Claudia Boghicevici.
„Prin urmare, au fost anulate 917 certificate de handicap, iar din 732 de pensionari cu certificate cu handicap, 679 de persoane, adică 92,76 la sută, nu prezentau nici un handicap și le-au fost anulate certificatele de handicap“, a precizat Claudia Boghicevici.
Bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste opt milioane de euro, care au fost plătiți în patru ani pentru persoane fals încadrate în grad de handicap la Sibiu, a declarat ministrul Muncii.

Persoane publice, pe lista cu falși handicapați

Zeci de persoane publice din Sibiu, funcționari sau medici apar în raportul Comisiei Superioare de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap printre cei care au cerut să fie încadrați cu grad de hanicap ca să obțină bani de la stat. Principalele afecțiuni invocate în dosarele false de handicap au fost retardul mental și astmul bronșic. Printre cei care au fost descoperiți cu certificate de handicap obținute fraudulos se numără fostul președinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sibiu, dr. Ioana Filip, fostul director general al Direcției Muncii, Aurel Badiu, fostul director în cadrul Primăriei Tiberiu Țânț, medicii Lucia și Sorin Iuga, dar și consilieri ai Consiliului Județean sau alți foști directori din cadrul Primăriei Sibiu.

Doar 4% din cei cu dosare cu handicap, verificați

Ministrul a precizat că persoanele reevaluate reprezintă doar patru la sută din totalul adulților cu handicap din județul Sibiu, atrăgând atenția că numai în aceste cazuri este vorba de un prejudiciu de 8,2 milioane de euro.
„Pentru persoanele fals încadrate în grad de handicap, noi toți am plătit aproximativ opt milioane de euro, adică drepturi și prestații sociale, facilități fiscale adunate în patru ani de zile. Subliniez faptul că prejudiciul estimat reprezintă drepturi și facilități acordate ilegal din fondul bugetului de stat doar la procentul de patru la sută din totalul persoanelor adulte cu handicap din județul Sibiu“, a mai spus ministrul.

Circa 30% dintre cei chemați la reevaluare nu s-au prezentat

Reprezentanții Ministerului Muncii  au precizat că în total au fost convocate pentru reevaluare 1.602 persoane, însă doar 68 la sută dintre acestea s-au prezentat.
„Din 1.057 de decizii emise, 917 au fost de anulare a încadrării în grad de handicap, 44 de menținere și 96 de încadrare corespunzătoare“, potrivit MMFPS.

Sibiu, fruntaș la numărul de persoane cu handicap

Claudia Boghicevici a precizat că această situație nu mai poate fi tolerată, pentru că demonstrează că există o problemă de sistem și  un management defectuos la Direcția Generală de Protecție a Persoanelor cu Handicap.
Potrivit MMFPS, în perioada 2005-2010, numărul persoanelor adulte cu handicap neinstituționalizate din județul Sibiu a ajuns la peste 20.000, în condițiile în care în alte județe, care au un număr dublu de locuitori, există în medie 13.000 – 14.000 de persoane adulte cu handicap.

Prejudiciul, greu de recuperat

Ministerul Muncii va trebui să recupereze banii obținuți fraudulos, după stabilirea vinovăției. Cei implicați sunt cercetați și au fost sau vor fi trași la răspundere penală, contravențională sau administrativă. Polițiștii sibieni cercetează, încă de anul trecut, peste 500 de persoane implicate în scandalul dosareler de handicap. Procedura pentru stabilirea și recuperarea prejudiciilor este însă complexă. Cuantumul prejudiciilor ce urmează a fi recuperate va putea fi stabilit după finalizarea irevocabilă a dosarelor de urmărire penală. Deciziile de anulare a certificatelor de handicap anunțate  ieri dau undă verde pentru judecarea corectă a celor implicați.

Controale în toată țara, în regim de urgență

Situația de la Sibiu nu este singulară. ?ê?£i în Hunedoara s-au făcut controale, tot începând de anul trecut, în urma mai multor sesizări. În acest județ primesc pensie de handicap 18.626 de persoane, dintre care 90,43% pentru handicap grav si accentuat. Verificându-se doar 180 dintre dosare, s-a constatat că 130 nu aveau corectă încadrarea, potrivit fostului ministru al Muncii, Sulfina Barbu.
Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a anunțat joi că a dispus verificarea tuturor certificatelor de încadrare în handicap, primele județe în care vor începe controalele fiind Iași, Argeș, Bistrița-Năsăud și Vrancea, de unde au fost primite cele mai multe sesizări și solicitări pentru a fi făcute verificări.  „Din acest moment, Comisia Superioară este pregătită să lucreze în regim de urgență. Vom trece la un plan de control în întreaga țară pentru a depista toate persoanele cu certificat de handicap fals“, a conchis Claudia Boghicevici.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.