Potrivit sondajului realizat de catre Asociatia pentru Implementarea Democratiei, peste jumatate din tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 28 de ani au oferit spaga angajatilor Ministerului de Interne pentru a rezolva anumite probleme. Totodata, sondajul mai evidentiaza faptul ca 56% din tineri cunosc fapte de coruptie ale personalului din Ministerul Administratiei si Internelor, dar cea mai mare parte din ei sunt de parere ca nu are rost sa reclame aceste lucruri.
Sondajul a fost realizat in luna februarie a acestui an pe un esantion de aproape 1.400 de subiecti. El face parte din campania de sustinere a Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor care va costa 50.000 de euro si va dura doua luni.
Presedintele asociatiei, Alexandru Cumpanasu, este de parere ca generatiile varstnice vor putea cu greu sa isi schimbe perceptia referitoare la coruptie, drept care atentia trebuie indreptata asupra tinerilor. Seful DGA, procurorul Marian Santion, afirma ca au fost finalizate primele cazuri in care s-au folosit informatii oferite de politisti despre alti politisti.
Politistii au inceput sa furnizeze informatii despre colegii lor corupti la linia gratuita de telefon a Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Aceste succese se datoreaza atat activitatii ofiterilor care lucreaza la DGA, cat si vastelor campanii de informare desfasurate de aceasta structura in parteneriat cu societatea civila.
In parteneriat cu Asociatia pentru Implementarea Democratiei, Directia Generala Anticoruptie a lansat ieri clipul prin care doreste sa sensibilizeze tinerii pentru a rezista coruptiei. Presedintele AID, Alexandru Cumpanasu, precizeaza ca a optat pentru o campanie adresata tinerilor intrucat considera ca optica generatiilor in varsta nu poate fi schimbata in ceea ce priveste coruptia.
O treime din tineri nu au incredere in structurile anticoruptie
Cu ocazia lansarii campaniei de sustinere a DGA, partenerii de la AID au realizat un sondaj intre tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 28 de ani. Din datele prezentate reiese ca peste jumatate din cei intervievati cunosc fapte de coruptie comise de angajati, de oficiali ai Ministerului Administratiei si Internelor.
Cu toate acestea, 29% din cei care au avut de-a face cu faradelegile personalului MAI sustin ca nu au incredere in institutiile anticoruptie, iar 28% sunt de parere ca o ancheta intr-un astfel de caz s-ar face de prisos.
Acelasi sondaj releva faptul ca jumatate din tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 28 de ani au dat spaga. Totodata, se observa faptul ca acordarea mitei creste odata cu varsta. Astfel, numai o cincime din tinerii de 14 ani au oferit foloase necuvenite, in vreme ce procentul celor de 28 de ani care au fost pusi intr-o astfel de situatie este de 75%.
Politia de Frontiera este cel mai prost vazuta
Dintre structurile Ministerului Administratiei si Internelor, Politia de Frontiera este cel mai prost perceputa de public. Conform sondajului, 55% din tineri considera ca -aproape toti angajatii IGPF- sunt corupti, in vreme ce 30 de procente sunt de parere ca in aceasta institutie exista multi corupti. In clasamentul institutiilor cu probleme urmeaza Politia Rutiera, despre care 35% din tineri cred ca este penetrata de coruptie aproape in totalitate, iar 50% sunt de parere ca are -multi corupti-. Cea mai credibila structura MAI este Jandarmeria, care a inregistrat doar 7% din voturi ca fiind total nefavorabile.
Politistii au inceput sa se parasca la telefon
Procurorul Marian Santion, seful DGA este de parere ca astfel de campanii nu pot decat sa ajute structura pe care o conduce. El crede ca existenta liniei gratuite de telefon 0800806806 este benefica luptei anticoruptie. -Am inceput sa finalizam cazuri care au plecat de la sesizari primite la acest telefon. Angajatii MAI au inteles ca pot apela la noi si pot suna cu incredere la acest numar-, a precizat Santion.